Korrupciós botrány miatt lemondott a portugál belügyminiszter

Lemondott Miguel Macedo portugál belügyminiszter vasárnap este, miután az országban magas rangú tisztviselőket is érintő korrupciós botrány robbant ki a külföldi befektetőknek fenntartott, úgynevezett aranyvízum kibocsátásával kapcsolatban - írja a Híradó.
Macedo azt állítja, semmilyen formában nem érintett a vízumügyben.
Stringer / Reuters
Macedo hozzátette, hogy ő maga nem követett el semmi törvénytelent, lépésével a kormány és az állami intézmények hírnevét szeretné megóvni.

A nehéz gazdasági helyzetben lévő ország azoknak a külföldi befektetőknek kínál aranyvízumot, akik hajlandóak ott 500 ezer eurónyi érték feletti ingatlant vásárolni. A befektetés minimális időtartama öt év. Az elmúlt két év alatt a program több mint egymilliárd eurós bevételt hozott Portugáliának, a befektetők leginkább kínaiak voltak.

A rendőrség az elmúlt napokban több magas rangú tisztviselőt vett őrizetbe (köztük Manuel Jarmela Palost, a határőrség vezetőjét is) az aranyvízummal kapcsolatban feltételezett korrupciós és hivatali visszaélések, továbbá pénzmosás miatt, és több minisztériumban - így a belügyi tárcánál is - vizsgálatokat folytatott a botránnyal kapcsolatban.

Macedo vasárnap hangoztatta, hogy személyesen ő semmilyen formában nem érintett a vízumok odaítélésében, de politikai befolyását rontja a botrány, amellett lemondásával a kormány és az állami intézmények szavahihetőségét kívánja védelmezni.

Pedro Passos Coelho miniszterelnök elfogadta a lemondást - tette hozzá.

A portugál ellenzék régóta hangoztatja, hogy az aranyvízum jelenlegi rendszere nem jó, mert korrupciót szül és akár bűnözőket engedhet a schengeni határokon belül lévő országba. A kormány rendre azzal reagált, hogy alaposan ellenőrzi a vízumban részesítendőket. Júniusban azonban a kabinet is elismerte, hogy korrupció gyanúja miatt is folynak vizsgálatok a programhoz kapcsolódóan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.