Korrupcióellenességgel Brüsszelben sem könnyű barátokat szerezni

Gazdátlanul heverő, de kifejezetten testhezálló témát talált magának az EP-ben Jávor Benedek, az Együtt-PM európai parlamenti képviselője. A politikus az antikorrupció ügyét nézte ki magának, amely egyetlen nagy frakció portfóliójában sem szerepel. Jávor első tapasztalatai szerint a problémakör képviseletével Brüsszelben sem könnyű barátokat szerezni, a nagyközönség viszont minden információért hálás a közpénzek eltérítésével és a közhatalom magáncélokra használásával kapcsolatban.
Hogy az antikorrupció mennyire „forró krumpli" jellegű téma az uniós intézményrendszerben, annak illusztrálására az EP-képviselő tanulságos példát említett. Ahogyan a napokban – Jávor stábjának közreműködésével – az Átlátszó nyilvánosságra hozta, 2009-ben az előző EP megszavazott egy támogatási rendszert a több tagállamot érintő uniós korrupciós ügyeket vizsgáló tényfeltáró újságírás segítésére.

A projekt különböző adminisztratív buktatókon keresztül négy év alatt csupán egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésééig jutott, de az Európai Bizottság jellemző módon azt is igyekezett elsüllyeszteni. 2014 elvileg már a start éve lett volna, ám az idei költségvetésből a program ismét kimaradt, annak ellenére, hogy 2009-ben még másfél millió eurót szántak rá – pedig a tényfeltáró újságírók lényegesen hatékonyabbak a korrupciós ügyek feltárásában, mint az EU erre fölkent intézményei (élükön a szendergő üzemmódban lévő OLAF-fal, azaz a csalás elleni hivatallal). Jellemző példa, hogy a frissen megválasztott bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker pozícióját nem kimondottan erősítő Luxleaks-ügyet is egy újságíró-szervezet tárta föl, pedig másnak is feltűnhetett volna.

Az előrelépés érdekében módosító javaslatként újra be fogják terjeszteni az egyébként minden tagállamban mostohán kezelt tényfeltáró újságírás támogatási keretére vonatkozó indítványt, méghozzá olyan formában, hogy a keretösszeg nagy részét ne adminisztrációra, hanem az újságírói munka segítésére fordítsák.

Jávor a fentieken túl készített egy képviselői honlapot, ahol anonim módon is bejelentést lehet tenni az uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos korrupciógyanús esetekről. Ugyanezen a honlapon folyamatosan nyomon lehet követni, hogy a képviselő mikor, milyen ügyben kikkel találkozik. Szerinte szép dolog, hogy az uniós lobbiszervezeteket nyilvántartásba kell vetetni Brüsszelben, de még jobb lenne, ha az EP-képviselők lobbimegbeszélései is teljesen átláthatóak lennének, ami ma még csak egy-két euro-honatya esetében van így.

Jávor lapunknak azt mondta, a Luxleaks és a magyar NAV-botrány is ugyanannak a problémakörnek egy-egy kis részterülete, de az igaz baj az, hogy az uniós intézmények sem mentesek a korrupciótól, az EU-támogatásokat a legtöbb tagállamban szervezetten fosztogatják, és az európai adóbefizetésekből évente 120 milliárd euró tűnik el (ami 20 százalékkal magasabb Magyarország éves GDP-jénél).

A magyar EP-képviselő német kollégájával, az Európai Néppártban ülő (és az EP költségvetési bizottságát vezető) Ingeborg Grässle-vel közös levelet írt Jean-Claude Juncker-nek, határozott cselekvést kérve az egész Európát behálózó áfacsalások ellen – különös tekintettel a magyar fejleményekre –, és a NAV ügyeiről kitálaló, a csalók módszereit behatóan ismerő Horváth András brüsszeli meghallgatását is megpróbálják elérni.

– A politikai cél az lenne, hogy az európai adófizetők megkárosításának egyetlen esete se maradjon megtorlatlanul – mondja Jávor, aki szerint megpróbálnak olyan helyzetet teremteni, hogy Junckernek és az uniós testületeknek is világosan állást kelljen foglalniuk: segítenek elleplezni a korrupciót, vagy határozottan ellene fordulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.