Korrupció Traian Basescu pártjában?

Két minisztert is korrupcióval gyanúsítanak Bukarestben, Mindkettejük a Traian Basescu államelnökhöz közel álló Demokrata-Liberális Párt (D-LP) tagja. Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter nem tudja megmagyarázni vagyonosodását, Monica Iacob-Ridzit, a sport és ifjúsági tárca vezetőjét pedig egyenesen sikkasztással gyanúsítják.

Nemirschi január 5-i és június 15-i vagyonbevallása mutatott jelentős eltéréseket, a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) ezért tett ellene - okirat-hamisítás gyanújával - feljelentést a Legfelső Bíróság mellett működő ügyészségen, amely egyedüli illetékes bűnügyi vizsgálószerv a miniszterek esetében.

Emil Boc román kormányfő kézfogása Adriean Videanu gazdasági miniszterrel. A háttérben Elena Udrea
Emil Boc román kormányfő kézfogása Adriean Videanu gazdasági miniszterrel. A háttérben Elena Udrea

Iacob-Ridzi esetében a sikkasztás nyilvánvalóbb. A tárcavezető a május 2-án rendezett ifjúsági napi bukaresti és tengerparti koncertekre hatalmas összegekért fogadott fel könnyűzene együtteseket. Utóbb kiderült, hogy a zenészek csak töredékét kapták meg az elszámolt összegeknek, s hogy a színpadok bérlését is túlszámlázták.

Iacob-Ridzi törvényellenesen, kampányérdekből fizetett ki hatalmas reklámpénzeket magán-televízióknak. A miniszter által elköltött eddig feltárt összeg 630 ezer euróra rúg, miközben az államkassza üres, és a kormány folyamatosan megtakarításokra szólítja fel a különböző állami finanszírozású intézményeket.

Emiatt a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) indított vizsgálatot, de ellenzéki nyomásra a parlament is különbizottságot hozott létre a visszaélések feltárására. A sport és ifjúsági tárca vezetőjét a D-LP számos politikusa védelmébe vette, köztük Emil Boc kormányfő és Vasile Blaga, a párt főtitkára. Kijelentették: az igazságügyi szervek be fogják bizonyítani, hogy a vádak alaptalanok.

Hasonlóképpen vélekedett Elena Udrea turisztikai miniszter is, Basescu másik kedvence, akit szintén nagyösszegű reklámpénzek elköltésével vádolnak.

A román politikát követő elemzők szerint a korrupciós ügyek fordulópontot jelenthetnek az őszi államelnök-választások szempontjából. A korrupciógyanús miniszterek ellen ugyanis olyan társadalmi tekintélyes szervezetek emeltek szót, mint a Polgári Szövetség vagy pedig a Társadalmi Dialógus Csoport, amelyek korábban feltételek nélkül támogatták Basescut és csapatát.

Az idézett vélemények közül kiemelkedik az a feltételezés, miszerint a miniszterhölgyek által elköltött jelentős összegekből tulajdonképpen az államfő lányának, Elena Basescunak az EP-választási kampányát finanszírozták. Ezt azonban az ügyészségnek kell majd bizonyítania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.