Korrupció és hanyagság miatt süllyedt el a dél-koreai komp

Egy belső dél-koreai kormány jelentés szerint a Sewol komp kormányzati hanyagság és korrupció miatt süllyedt el az április 16-án.

A jelentés rávilágított a laza szabályozásra, a nem megfelelő biztonsági ellenőrzésekre és a lassú és rosszul összehangolt partiőrségi cselekvésekre , amik mind a katasztrófához vezettek.

Tizenegy tisztet már megvádoltak korrupcióval, emellett több tucatnyi embernek kell szembenéznie lehetséges jogi következményekkel.

A dél-koreai kormány ellenőrző testülete keddi jelentésében azt mondta, hogy a helyi parti igazgatás elengedte a kompot, annak ellenére, hogy azt illegálisan átalakították – írja a dél-koreai állami hírügynökség, a Yonhap. A kompot azért alakították át, hogy több terhet bírjon el.

A jelentés szerint a partiőrség jelentős időt hagyott ki az utasok mentése kapcsán, elrontva ezzel a menekítési munkálatokat. A partiőrök nem tartották fenn a megfelelő kommunikációt a komppal és rossz mentési parancsokat adtak ki – írja a BBC.

A komp kapitányának és 14 személyzeti tag tárgyalása kedden folytatódik. A tárgyaláson videó bizonyítékokat mutatnak be, amit a süllyedő komp belsejéből készítettek.

A kompon 476-an utaztak, zömmel iskolások. A halottak számát 300 körülire becsülik.


 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.