Körözést adtak ki a Timosenkót elítélő bíró ellen

A kijevi Pecserszki kerületi bíróság bíráját "tudatosan törvénysértő ítélet meghozatalával" vádolják, amiért 5-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki - írja a hirado. hu.

Körözést adott ki a Julija Timosenko volt kormányfőt a "gázügyben" elítélő bíró ellen az ukrán belügyminisztérium - áll a tárca honlapján hétfőn közzétett közleményben. A közlemény szerint Rogyion Kirejev "július 2-én tűnt el az igazságszolgáltatás látóköréből", tartózkodási helye egyelőre ismeretlen.

Az ukrán bírák legfelsőbb minősítő bizottsága idén márciusban indított fegyelmi eljárást Kirejev ellen. Február 11-én a legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács azt állapította meg, hogy Rogyion Kirejev és Inna Otros, a Pecserszki kerületi bíróság bírái nem sértették meg bírói esküjüket a Timosenko-ügy tárgyalásakor, ennek ellenére a minősítő bizottság Kirejev felmentését javasolta.

Korábban Timosenko védője, Szerhij Vlaszenko kijelentette, hogy a 2009-es gázárszerződések megkötésekor Oroszországgal Julija Timosenko akkori kormányfő nem követett el törvénysértést, ezt határozatában az ukrán legfelsőbb bíróság is - az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatának figyelembevételével - megállapította.

A kijevi Pecserszki kerületi bíróság 2011 novemberében hétévi szabadságvesztésre ítélte Julija Timosenko akkori ellenzéki vezetőt hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Az ügyészség szerint a kormányfő kormánya felhatalmazása nélkül írta alá a 2009-es gázárszerződéseket Oroszországgal, amelyekkel súlyos anyagi károkat okozott az ukrán költségvetésnek. Timosenkót 2011 augusztusában vették őrizetbe.

Timosenko 2014. február 22-én szabadult a harkivi börtönből, a parlament február 28-án rehabilitálta volt belügyminiszterével, Jurij Lucenkóval együtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.