Körözés a csecsen miniszterelnök-helyettes ellen

Körözést adtak ki az Egyesült Arab Emírségekben Adam Delimhanov csecsen miniszterelnök-helyettes ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze van a csecsen elnök egyik ellenfelének ottani meggyilkolásához.

"A csecsen első miniszterelnök-helyettest körözik az Emírségek hatóságai. A gyilkosságnak hat gyanúsítottja van. Kettőt - egy tádzsikot és egy iránit - már elfogtak, négyet pedig kihallgatás céljából keresnek" - közölte Dubajban a rendőrség vasárnap.

Szulim Jamadajevet, Ramzan Kadirov csecsen államfő száműzetésbe vonult ellenfelét március 30-án lőtték agyon Dubajban.

A közlemény kiadása után sajtótájékoztatón számolt be a részletekről Dubaj rendőrfőnöke, aki leszögezte, hogy "Delimhanov volt a felbujtó". "Ez egy csecsen bűncselekmény... egy piszkos leszámolási ügy, gyáva tett" - jelentette ki.

Dehi Tamim tábornok közölte, hogy az Interpolhoz fordultak Delimhanov letartóztatása érdekében, és ugyancsak köröznek két orosz és egy kazah férfit. E három gyanúsított pár órával a gyilkosság után hagyta el Dubajt Oroszország felé - közölte, hozzátéve, hogy a gyilkos fegyver Delimhanov testőrségétől származik. A rendőrfőnök ezzel kapcsolatban Oroszországot is felszólította "határozott fellépésre" a gyanúsítottakkal szemben.

Az iráni származású letartóztatottal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Teheránnak vagy az iráni titkosszolgálatnak nincs semmi köze az ügyhöz.

Delimhanov provokációnak minősítette a dubaji vádat az orosz Novosztyi hírügynökségnek Groznijból adott nyilatkozatában. "A dubaji rendőrfőnök kijelentései provokációs jellegűek, és az a céljuk, hogy aláássák a csecsen társadalmat" - mondta.

A Csecsenföldet az orosz parlament felsőházában képviselő Ziad Szabszabi szintén felszólalt a vádak ellen: "ahogy én tudom, Adam Delimhanov Moszkvában született, és soha sem utazott az emírségekbe. Ezekkel a dolgokkal soha sem foglalkozott, és nem foglalkozik... Ott kell keresni a gyilkosokat, ahol vannak, és nem kell ujjal mutogatni politikusokra" - mondta a képviselő.

Az orosz ügyészség illetékese közölte, hogy ebben az ügyben nem adnak helyet a kiadatási kérelemnek orosz állampolgár esetében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.