Koronatanút bukott a vád a Gripen-perben

Nincs tudomása korrupcióról a BAE Systems közép- és kelet-európai vadászrepülőgép-eladásait illetően annak a brit tanácsadónak, akit kedden hallgattak meg az Alfons Mensdorff-Pouilly elleni bécsi perben.

Mark Cliff, Mensdorff-Pouilly néhai mentorának és üzletfelének, az időközben elhunyt Tim Landonnak a pénzügyi tanácsadója vallomásában nem erősítette meg sem azt, hogy Mensdorff-Pouillynak köze volt állítólagos „harmadik feleknek történt kifizetésekhez", sem azt, hogy a BAE egyik megbeszélésén kenőpénzekről egyeztettek.

Mensdorff-Pouillyt, a BAE volt ausztriai, csehországi és magyarországi tanácsadóját pénzmosással és hamis tanúzással vádolják a BAE közép- és kelet-európai országoknak történt vadászrepülőgép-eladásaival összefüggésben. Az ügyészség előzetesen a vád lehetséges koronatanújaként számított Cliffre.

Sokáig kétséges volt, hogy a férfi egyáltalán tanúvallomást tesz-e az ügyben, mert csak az utolsó pillanatban válaszolt a bécsi bíróság idézésére. Személyesen nem jelent meg a tárgyaláson, meghallgatására videokonferencia keretében került sor. A férfi korábban egy angliai nyomozás során azt mondta: a BAE egyik megbeszélésén harmadik feleknek történő kifizetésekről esett szó, s hogy ez alatt kenőpénzek fizetését értették. A bécsi bíróság előtt visszavonta ezt az állítását. Kijelentette: a brit korrupcióellenes hivatal „sugalmazó kérdéseket” tett fel neki, ő valójában soha nem tudott biztosan kenőpénz-kifizetésről.

Egy másik ponton viszont Cliff keddi vallomása eltért Mensdorff-Pouilly korábbi állításától. A brit tanácsadó azt mondta, tudomása szerint a Brodman Business S.A. nevű postafiók-vállalat a vádlott cége volt. Az osztrák üzletember decemberi vallomásában viszont azt hangoztatta, hogy csak formálisan volt a cég az ő nevén, valójában Landoné volt a vállalat. A vádhatóság szerint 2000 és 2008 között 12,6 millió euró folyt a BAE-től Mensdorffhoz, illetve az ő érdekeltségébe tartozónak tartott Brodman Businesshez. A cég ügyvezetője, Kurt D. szintén vádlott a perben.

A vádirat szerint a BAE meghatározott menedzserei bűnszervezetet alkottak a pénzmozgások valós céljának - vagyis döntéshozók megvesztegetése szándékának - leplezése végett. Az ügyészség szerint Mensdorff ennek a körülménynek az ismeretében járt el, amikor a fegyvergyártó konszerntől - formálisan tanácsadói feladatokra - kapott pénzt kezelte, s ezzel pénzmosást követett el.Az ügyészségnek nem sikerült felderítenie, hogy pontosan hová került a feltételezésük szerint korrupciós célra szánt pénz, ezért megvesztegetés vádja nem szerepel a vádiratban, és konkrét országokat sem neveztek meg abban.

A bécsi bíróság másokat is beidézett a BAE környezetéből, de ők nem vállalták a tanúskodást, ezért az erre a hétre hátralévő két tárgyalási napot törölték. A legközelebbi tárgyalási napot a jövő hét szerdájára tűzték ki, ítélethirdetés egy nappal később várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.