Koronatanú cáfol koronatanút a brit Irak-vizsgálatban

Alistair Campbell, a Downing Street korábbi kommunikációs igazgatója volt a legújabb iraki vizsgálóbizottság előtt megjelent eddigi legismertebb személyiség. Szerinte az invázió valódi célja nem Szaddám Huszein rezsimjének megdöntése volt.

Kedden négy órán át hallgatta meg az iraki háború elindításának körülményeit vizsgáló Chilcot-bizottság Alistair Campbell volt politikai újságírót és szerkesztőt, Tony Blair egykori befolyásos PR-guruját. Campbell hat és fél évvel ezelőtt vonult vissza a kormány kommunikációs igazgatójának tisztségéből, miután egyre inkább saját személye került a hírek középpontjába, ahelyett, hogy azok tálalását irányította volna a háttérből.

A brit akciókat és döntéseket nagyító alá vevő vizsgálatot élő adásban közvetíti a televízió. A rideg II. Erzsébet Konferenciaközpontban megrendezett ülésen Campbell ismét visszautasította a gyanúsítást, hogy Tony Blair kormánya 2002-ben feltupírozta volna az iraki dossziét. Az egykori szóvívő késznek mutatkozott, hogy annak „minden egyes szavát megvédje”. A hosszú kérdezz-felelek során kifejtette, hogy elsősorban „prezentációs” okokból foglalkozott a hírhedt aktával, melynek döntő érve a Szaddám Huszein által elrejtett és 45 perc alatt bevethető tömegpusztító fegyverek megléte volt. Campbell vitatta, hogy George W. Bush volt amerikai elnök 2002 áprilisában Crawfordban térítette volna meg Tony Blairt, megfelelő ENSZ határozat nélkül is rábeszélve az iraki háború elindítására.

A korábban arrogáns stílusáról ismert Campbell, Blair akkori bizalmasa cáfolta Nagy-Britannia volt washingtoni nagykövetének, a tavaly meghallgatott Sir Christopher Meyernek azt a kijelentését, hogy az invázió valódi célja Szaddám Huszein rezsimjének megdöntése lett volna, hangsúlyozta viszont, Nagy-Britanniának büszkének kellene lennie az iraki diktátor elmozdításában játszott szerepére.

Tony Blair egy január 25. és február 5. közé eső napon jelenik meg a bizottság előtt.

Gyakorlatozó brit katonák Kuvaitban 2003-ban. Nem rezsimet dönteni mentek
British troops from 1st Batallion - The Parachute Regiment - carry out exercises at camp Eagle 2 in the Kuwait desert, March 20, 2003. Britain said its troops were on full alert and ready for a rapidly escalating Iraq war, denying the United States had sidelined its top ally with Thursday's unilateral raid on Baghdad. REUTERS/POOL/Chris Ison
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.