Kormányzósági épületekre támadtak a tálibok

A Faráh tartományi bíróság épületébe egy robbanószerekkel megrakott terepjáró hajtott bele, három másik fegyveres pedig a New Kabul Banknak, az önkormányzatnak és a kormányzó hivatalának otthont adó épületbe hatolt be.

Kormányzósági épületekre támadtak tálibok szerdán a nyugat-afganisztáni Faráh tartomány azonos nevű székhelyén, a támadásban ötven ember meghalt, 90-en, többségükben civilek megsebesültek – közölte Mohammed Akram Hapalvak kormányzó.

Az afgán hadsereg egyenruháját viselő öt támadó két terepjárón érkezett a tartományi bíróság épületéhez. Az egyik gépkocsiban két öngyilkos merénylő ült, a robbanószerekkel megrakott járművet nekivezették az épületnek. Három másik fegyveres behatolt a New Kabul Banknak, az önkormányzatnak és a kormányzó hivatalának otthont adó épületbe, s ott tűzharcba keveredett a biztonságiakkal.

A két öngyilkos merénylőn kívül meghalt a fellebbviteli bíróság három alkalmazottja, egy rendőr, egy katona és egy civil. A sebesültek között 11 rendőr és két katona van. A támadást akkor hajtották végre, amikor a bírák több őrizetes, közöttük tálib fegyveresek ügyét tárgyalták.

A támadás elkövetését a tálibok vállalták magukra a Szent Háború Hangja című honlapjukon, ezt telefonon Kari Juszuf Ahmadi tálib szóvivő is megerősítette.

Kedd este a délkelet-afganisztáni Paktika tartományban támadtak tálib fegyveresek egy helyi rendőrjárőrre – közölte a kormányzói hivatal. A közlemény szerint egy út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel a járőr gépkocsijának elhaladásakor, négy rendőr meghalt.

A NATO vezetésű szövetségesek több mint 11 éves jelenléte ellenére sem sikerült a tálibokat legyőzni: folytatják a gerillaháborút a nemzetközi és az afgán erők ellen, elsősorban az ország déli és keleti részén. A ritkán lakott Faráh tartomány viszonylag békésnek számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.