Kormányzati szerepre készülhet az RMDSZ?

Bukarestben egyesek biztosnak veszik, hogy a lezajlott EP-választások nyomán a két nagykoalíciós párt elválik egymástól. Mások viszont azt mondják, hogy a novemberben esedékes államfőválasztásig a koalíció egyben marad. Mindkét fél elgondolkoztató érvekkel támasztja alá jóslatait. Bennfentes politikusok azt suttogják, Traian Basescu elnök pártja a háttérben már meg is egyezett az RMDSZ-szel. Az államfő lánya egyelőre patthelyzetbe merevíti a demokrata liberálisok és a szocdemek küzdelmét.

A Szociáldemokrata párt (SZDP) és a Konzervatív Párt (KP) alkotta választási szövetség tavaly decemberben lépett koalícióra a Traian Basescu államelnök által támogatott Demokrata- Liberális Párttal (D-LP), hogy több mint 70 százalékos parlamenti többséggel kezelhessék a gazdasági válságot, és hozzák meg az általa megkövetelt reformintézkedéseket. Akkoriban a két nagy partner egyforma súllyal bírt a román törvényhozásban.

Mindkét oldal azt remélte, hogy a vasárnapi EP-választások győzelmet hoznak számára, s ezáltal megteremti az esélyét annak, hogy ősszel saját jelöltje legyen a befutó az elnökválasztásokon. csakhogy, mint annyiszor, a választók másképpen döntöttek: az SZDP-KP és a D-LP egyforma eredményt értek el. Azaz az SZDP-KP egy százalékkal és egy EP-képviselővel többet kapott, de az egyensúly percek alatt helyreállt, miután az elnök kisebbik lánya, a független jelöltként a brüsszeli törvényhozásba bejutott Elena Basescu visszalépett a D-LP-be.

A fotómodellként indult Elena, akinek gyakorta fogalmazási és ragozási nehézségei is vannak, azért lépett ki a kampány előtt a D-LP-ből, hogy indulása okán ne vádolhassák az apját. Mindenki számára kezdettől fogva nyilvánvaló volt azonban, hogy Elena valójában a D-LP jelöltje és támogatottja. Ez a kampány során ki is derült, amikor az egyik bukaresti hírportál kiszagolta: a D-LP vidéki szervezeteinek kiadták, hogy a tagság sorából hány személynek kell „a főnök lányára” szavaznia. Annyira nyíltan szervezkedtek, hogy az oknyomozó újságírónak néhány dél-romániai szervezet az Elenára voksolók névsorát és telefonszámait is azonnal kiadta.

A választások napján Mircea Geoana SZDP-elnök is robbantott. Bejelentette, kilép a legfelső Védelmi Tanácsból (CSAT) és lemond annak alelnökségéről, mert az államfő választási kampánycélokból utazott az EP-választások előtti napokban Irakba és Afganisztánba, s ott olyan nyilatkozatokat tett, amelyek a haderő tagjait és azok családtagjait a demokrata-liberálisok oldalára állítsák. Geoana az ellen is tiltakozott, hogy az elnök a parlament és a CSAT konzultálása nélkül jelentette be utazása során, hogy Románia kivonja csapatait Irakból.

Traian Basescu csak kedden válaszolt Geoanának. Kijelentette: a román csapatok iraki kivonását a parlament hagyta jóvá, amelynek egyik vezetője éppen Geoana, a szenátus elnöke, s az hatályossá vált jogszabály értelmében a katonáknak július 31-ig el kell hagyniuk Irakot. Az amerikai haderő viszont éppen június 4-ére szervezte meg a haditechnika átvételét, államfőként pedig pontosan ezen a napon akart a katonákkal együtt lenni.

A koalíciós feszültségeket Emil Boc kormányfő és Theodor Stolojan, a D-LP egyik befolyásos politikusa próbálta mérsékelni. Egyelőre sikertelenül, mert a koalíciós partnerrel szembeni elégedetlenség mindkét oldalon erőteljes maradt. De mivel Basescu és Geoana tűnnek az őszi elnökválasztás két legesélyesebb jelöltjének, a koalíció szakadását jóslók szerint mindenképpen el kell válniuk ahhoz, hogy a kampányban nyugodtan bírálhassák egymást.

Akik viszont azt állítják, hogy a koalíció az elnökválasztás után szakad majd, arra alapoznak, hogy egyik félnek sem igazán érdeke az ellenzékből történő kevés pénzű kampányolás.

Kétségtelen, hogy már tavaly decemberben voltak olyan hangok – s azóta ezt többször is elismételték bennfentes politikusok –, amelyek szerint Basescu titkos egyezséget kötött a Romániai Magyar demokrata Szövetséggel (RMDSZ) arra az esetre, ha Geoanáék kiválnának a koalícióból.

E forgatókönyv szerint a D-LP az RMDSZ-szel lépne koalícióra, s őket a képviselőházi nemzeti kisebbségi képviselők is támogatnák a parlamentben. A bökkenő mindössze az, hogy az SZDP vidéki „báróinak” – ahogyan a párt befolyásos helyi vezetőit nevezik – cseppet sem tetszik a hatalomból való kivonulás gondolata.

Elena Basescu EP-választási sikere után
Elena Basescu EP-választási sikere után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.