Kormányt cserélt a jordán király

Az elmúlt hetek tüntetései nyomán menesztette a kabinetet és új miniszterelnököt nevezett ki II. Abdalláh. Erdogan török kormányfő az egyiptomi helyzetet új választásokkal oldaná meg.

Az uralkodó a hadsereg volt tábornokát, Maarúf al-Bahítot nevezte ki új miniszterelnöknek, megbízva őt a szükséges politikai reformok végrehajtásával. A kinevezésről szóló levélben arra kérte a leendő kormányfőt (aki 2005 és 2007 már betöltötte e tisztséget), hogy "tegyen gyors és világos intézkedéseket valódi politikai reformok érdekében".Jordániában az elmúlt hetekben több tüntetést szervezett az ellenzék, ezrek vonultak az utcákra politikai reformokat követelve, bírálva a kormány gazdaságpolitikáját, tiltakozva az üzemanyag- és az élelmiszerárak növekedése miatt.

- Olyan reformokat akarunk, amely a megérdemelt nagy lehetőségek és méltó élet felé nyitnak utat népünk előtt - tette hozzá az uralkodó. A vezetés azt reméli, hogy a volt katonatiszt, korábbi ankarai és tel-avivi nagykövet Bahít kinevezése lecsendesíti az utca hangját, ahol nagy népszerűségnek örvend a politikus.

A fő ellenzéki párt, az Iszlám Akciófront azonnal bírálta a király választását, úgy ítélve meg, hogy Bahít nem reformer. A párt egyik magas beosztású vezetője szerint Bahít nem az az ember, aki irányíthatja az átmeneti időszakot és kivezetheti Jordániát a válságból. Az Iszlám Akciófront és a Muzulmán Testvériség képviselői közös tanácskozáson vitatják meg az uralkodó döntésének következményeit.

Közben a török kormányfő felszólította Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, hogy hallgasson népére és teljesítse annak változásokra irányuló követelését. Recep Tayyip Erdogan keddi beszédében szolidaritását fejezte ki a tunéziai néppel is.

A mérsékelt iszlamistának tartott török miniszterelnök szerint az egyiptomi helyzet kulcsa a választásokban van. - Ha probléma támad, a megoldás a választási urna - mondta Erdogan. - A Közel-Keletről az embereknek háború, konfliktusok, vér, könny, szegénység, korrupció, hanyagság és az emberi jogok megsértése jut eszükbe. Mi, törökök nem hisszük, hogy a Közel-Kelet és az arab nép megérdemli ezt - tette hozzá.

Barack Obama amerikai elnök és Erdogan szombaton telefonon vitatták meg az egyiptomi helyzetet, és Washington hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy Erdogan egy olyan ország választott vezetője a régióban, amelynek erős demokratikus hagyománya van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.