Kormányozzon vagy tiltsák be? - A cseheket megosztja a kommunista párt ügye

Nagyon felemás a cseh közvélemény viszonya a kommunistákhoz és a kommunista párthoz - derült ki abból az országos felmérésbõl, amelyet a prágai Median közvélemény-kutató intézet készített a rendszerváltás 19. évfordulója alkalmával.


A megkérdezettek 25,6 százaléka úgy látja, hogy a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) nevet viselõ mai kommunista párt törvényesen mûködik, s kormányerõként is el tudja képzelni a  pártot.

A másik oldalon 19,5 százalékot zavar, hogy még ma is  mûködik egy ilyen párt, s azt szeretné, ha betiltanák. Köztes véleményt fogalmazott meg az emberek 23,9 százaléka, aki nem lát kivetnivalót a kommunista párt mûködésében, de nem szeretné, ha kormányerõként mûködne. A megkérdezettek 31 százalékát nem érdekli a téma, illetve nem válaszolt a kérdésre.

"Ha tíz évvel ezelõtt készült volna egy ilyen felmérés,  valószínû, hogy az emberek nem lettek volna ennyire toleránsak a  kommunistákkal szemben. Emberi tulajdonság, hogy az idõ megszépíti a  múltat" - kommentálta a felmérés eredményét Hana Marvanová politikus  és volt disszidens.

Két évtizeddel a bársonyos forradalom után a KSCM - amely a  korábbi állampártnak, Csehszlovákia Kommunista Pártjának az utóda -  a választók mintegy 14-18 százalékos támogatását élvezi, s  Csehország harmadik legnagyobb politikai pártja. Míg országos  szinten a többi parlamenti párt nyíltan csak ritkán mûködik együtt a  kommunistákkal, helyi szinten ez már hosszú évek óta problémamentes  gyakorlat. Az idén elsõ ízben a kommunisták regionális szinten is  szalonképesek lettek. A regionális önkormányzati választáson gyõztes  Cseh Szociáldemokrata Párt több régióban is velük együttmûködve  alakította ki a regionális vezetést. Ez a tény a jobboldal éles  bírálatát váltotta ki, de a közvéleményt nem igen zavarta. A prágai  sajtó szerint a szociáldemokraták ezzel tesztelik, mit szólna a  közvélemény ahhoz, ha 2010-ben esetleges választási sikerük esetén a  kommunista párttal együtt alakítanának kormányt.
"Nem reális betiltani egy 15 százalékos támogatottsággal  rendelkezõ országos politikai pártot" - nyilatkozta Alena Dvoráková,  ismert cseh szociológus. Megjegyezte: a párt választói is cseh  állampolgárok, s véleményüket nem szabad figyelmen kívül hagyni.  Majdnem húsz évvel a rendszerváltás után szerinte nincs értelme  továbbra is úgy tenni, mintha a társadalomban nem léteznének  kommunisták, s kommunista párt.

A Median felmérésébõl az is kiderült, hogy a mai  társadalmi-gazdasági helyzet minden visszássága ellenére a csehek 75  százaléka nem forgatná vissza az idõ kerekét, s nem sírja vissza az  1989 elõtti állapotokat. Ugyanakkor a megkérdezettek több mint felét  nem zavarná, ha volt kommunisták kerülnének a fontos közéleti tisztségekbe.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.