Kormányközeli oligarchák kézitusája

A bankválság okozta a kormányválságot Bulgáriában vagy fordítva? A kérdés egyelőre nincs megoldva, de az már bizonyos, hogy egyszerre érte politikai és gazdasági megrázkódtatás az amúgy is törékeny országot.

A múlt hét végén a betétesek megrohantak két bankot, miután névtelen internetes és SMS-üzeneteket kaptak arról, hogy csőd szélén állnak az érintett magánpénzintézetek. (A titkosszolgálatok hat főt őrizetbe vettek a pánik okozói közül.)

Sorbanállók az Első Befektetési Banknál Szófiában
Sorbanállók az Első Befektetési Banknál Szófiában
Stoyan Nenov / Reuters


A bolgárok még jól emlékeznek az 1996-os válságra, amikor tucatnyi bank omlott össze, s vele együtt az ország akkori politikai és pénzügyi konstrukciója, s valóságos lázadás tört ki, beleértve a nemzetgyűlés épületének megrohamozását. Most csak a bankok előtt álltak a tömegek.

A betétesek 800 millió levát (560 millió dollárt) vettek ki egy nap alatt a FIB (Első Befektetési Bank) fiókjaiból. Megrohanták a Corpbank (Korporatív Kereskedelmi Bank) fiókjait is. A hatóságok hiába nyugtatták a közönséget, hogy a bolgár bankrendszer és a pénzügyi rendszer stabil, a leva az euróval együtt mozog, s a gazdaság sincs különösebb bajban. Ez nem volt elegendő.

A bankválságnak a jelek szerint valóban inkább volt lélektani-politikai oka. Az már hónapok óta ismeretes volt, hogy Plamen Oresarszki kabinetje nem húzhatja sokáig. A szocialisták (BSZP) súlyos veszteségeket szenvedtek a májusi EP-választáson. A párt a török–muzulmán hátterű Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) párttal közösen alakított kormányt, de csak úgy maradhatott hatalomban, hogy időről időre parlamenti támogatást kapott a szélsőjobboldali-rasszista Ataka párttól. Már ez a furcsa koalíció is erősen meggyengítette a kormányzást. Az idő előtti választásokat nem lehetett tovább halasztani.

Egyes értékelések szerint az októberi választások kiírása okozhatta a pánikot a pártokhoz közelinek tartott bankok körül. Mások úgy látják, a pánik oka két oligarcha összecsapása volt. Peevszki konfliktusba került Cvetan Vaszilev bankárral, akit a Forbes bolgár kiadása a második legbefolyásosabb embernek nevez. Vaszilevet a BSZP háttéremberének tartják. A két oligarcha kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a másik meg akarta öletni. Vaszilev a Corpbank tulajdonosa, Peevszki meg a legnagyobb adósa a banknak. Peevszki azt állítja, az ellenségeskedés fő oka, hogy ő nem akarta támogatni a bankár kormányfői ambícióit. A konfliktus következményei annyira érezhetőek, hogy Szergej Sztanisev, a BSZP elnöke, volt kormányfő azt nyilatkozta: Bulgária a két oligarcha konfliktusának túsza.

Jelenleg úgy látszik, a bankválságnak vége. A Corpbankot államosították, Bulgária 3,3 milliárd leva (1 leva kb. 160 forint) segítséget kapott az EU-tól bankkonszolidációra. A parlamenti pártok megállapodtak Roszen Plevneliev elnökkel, hogy augusztus 5-én feloszlathatja a parlamentet, s két hónappal később választást tarthatnak.Most újra Bojko Boriszov jobbközép GERB pártjának áll a zászló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.