Kormányfőjét vesztette Pakisztán

A Legfelsőbb Bíróság szerint Gilani nem lehet tovább kormányfő, miután februárban elmarasztalták a testület megsértéséért. Pakisztán politikai bizonytalanság elé néz.

– Megüresedett a kormányfői szék – közölte a pakisztáni Legfelsőbb Bíróság elnöke, miután a testület úgy döntött, hogy Juszuf Raza Gilani nem jogosult tovább sem a miniszterelnöki posztra, sem a képviselői mandátumra, miután két hónappal ezelőtt a bíróság úgy találta: a kormányfő megsértette a testületet, amikor figyelmen kívül hagyva döntésüket, amely szerint folytatni kell a korrupciós ügyek kivizsgálását a jelenlegi államfő, Aszif Ali Zardari körül.

A pakisztáni Legfelső Bíróság szerint Gilani nem lehet tovább kormányfő
Pakistan's Prime Minister Yusuf Raza Gilani (C) waves after arriving at the Supreme Court in Islamabad in this February 13, 2012 file photo. Pakistan's Supreme Court on June 19, 2012 declared Prime Minister Gilani ineligible for office, plunging the country into another political crisis. REUTERS/Faisal Mahmood/Files (PAKISTAN - Tags: POLITICS CRIME LAW)

Zardarit évtizedek óta korrupciós pletykák lengik körül. A gyanú szerint a jelenlegi államfő, Benazir Bhutto meggilkolt miniszterelnök özvegye – egy svájci bankot használt arra, hogy tisztára mossa a megvesztegetésként kapott összegeket, Gilani pedig nem jelezte levélben a svájci hatóságoknál, hogy foglalkozzanak ezekkel az ügyletekkel. A miniszterelnök e vádak ellen azzal védekezik, hogy Zardarit védi a mentelmi jog, így alkotmányellenes lett volna, ha vizsgálatot indít az elnök ellen. A svájciak még 2008-ban, Zardari hivatalba lépésekor jegelték az ügyet, ám egy pakisztáni bíróság 2009 decemberében úgy döntött, hogy semmisnek nyilvánítja azt az amnesztiát, amelyet az államfő hazájában is élvezhet. Zardari mostanában egyébként szívesen jár Dubajba, és bár a látogatások célja hivatalosan orvosi kezelés, rossznyelvek szerint az utak Zardari menekülését készítik elő, ha túlságosan forróvá válna a lába alatt a talaj.

Szakértők szerint a bíróság fellépése mögött az elnökkel és Gilanival szemben álló hadsereg lehet.

Gilani eltávolításának az indoklásába az is bekerült, hogy Gilani nem is fellebbezte meg a bíróság két hónappal korábbi döntését. (Igaz, a kormányfő megúszta jelképes feddéssel, így nem is kívánt fellebbezni.) Gilani ügyvédje szerint viszont a bíróság döntése nonszensz, hiszen a kormányfőtől legfeljebb a parlament vonhatja meg a bizalmat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.