Kormányfő lehet a belügyminiszterből

Belügyminiszterét jelölte utódjának a leköszönő grúz miniszterelnök, Bidzina Ivanisvili. A maga 31 évével Iraklij Garibasvili az legfiatalabb miniszterelnök lehet a világon.

Bidzina Ivanisvili Grúzia leggazdagabb embere; milliárdos üzletemberként szállt be a politikába, és a Grúz Álom nevű koalíciója tavaly a parlamenti, a múlt héten pedig az elnökválasztást is megnyerte, de november 24-én, az új államfő, Giorgi Margvelasvili beiktatása után egy héttel kíván távozni tisztéből. A jelenlegi kormányfő már szeptemberben bejelentette, hogy a jövőben a civil szféra fejlesztésével akar foglalkozni, a hétvégén pedig azt közölte, hogy Iraklij Garibasvilit, a belügyi tárca mindössze 31 éves vezetőjét szeretné a kabinet élén látni. A jogász Garibasvili, aki a párizsi Sorbonne-on is tanult, miniszteri kinevezése előtt éveken át Ivanisvili cégeiben dolgozott.

Grúziában most lép életbe az az alkotmánymódosítás, amelynek értelmében bővül a kormányfő hatásköre. Egykori munkaadója azonban hangoztatta, hogy Garibasvili az új követelményeknek is meg fog felelni, mert rátermett és gyakorlatias szakember, aki ezt a belügy élén is bizonyította: egy év alatt „európai típusúvá” tette a rendőrséget, amelyet Ivanisvili szerint az előző kormányerők megfélemlítésre használtak.

Ha beiktatják, Garibasvili a legfiatalabb hivatalban lévő miniszterelnök lesz a világon, utána az izlandi Sigmundur Gunnlaugsson már 38, a román Victor Ponta 41 éves. A világ valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke ifjabb William Pitt, aki 24 évesen, 1783-ban ült le Nagy-Britannia kormányfői székébe – úgy, hogy egy évvel korábban egyszer már visszautasította a felkérést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.