„Még nem olyan súlyos a helyzet, mint Orbán Viktor esetében”

Már a cseheknek is súlyos gondjaik vannak és lesznek az oligarchákkal, elsősorban Andrej Babis milliárdossal, a prágai „Babisconival" (Silvio Berlusconira utalva – a tudósító megj.), aki nyilvánvalóan a kormányfői posztot célozta meg.

A Foreign Policy nemzetközi politikai magazin szerint Prágában még nem annyira súlyos a helyzet, mint Budapesten, Orbán Viktor esetében, ám a demokratikus mechanizmusok és intézmények további gyengítése a jelenleginél nagyobb aggodalmat kelthetne és riadót válthatna ki, mert ez a jelenség Európának abban a részében harapózott el, amely Vlagyimir Putyin befolyásának van kitéve. A cikk szerzője megjegyzi, hogy az elmúlt években Csehországban is lényegesen gyengült a liberális demokrácia.

Babis azt állítja, csak le akarják járatni
Babis azt állítja, csak le akarják járatni
Petr David Josek / Reuters

Az átlagpolgárok a saját bőrükön érezték meg a világgazdasági válság következményeit, amelyekre Brüsszel sem nyújtott megfelelő gyógyírt. Ezt a kiábrándulást használták ki főleg a vadprivatizáció során megtollasodott üzletemberek, akik egyre nagyobb gazdasági és politikai hatalmat szereztek, növekszik a befolyásuk a sajtóban is, ráadásul többen közülük Milos Zeman államfő támogatását is élvezik – mutat rá a cikk.

Az amerikai Forbes magazin tavalyelőtt 1,54 milliárd euróra becsülte Babis vagyonát. Nemrég nagyot kaszált a cseh médiapiacon is, amikor a Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft társaságtól megvett két napilapot, a Mladá fronta dnest és a Lidové novinyt, az internetes portáljaikat, továbbá a Metro újságot és az Ocko tévétársaságot.

Három éve ANO néven pártot alapított, amely egyszerű jelszavával (Bude líp! Jobb lesz!) a kiábrándult polgárokat igyekezett megnyerni, méghozzá sikeresen, mert már az első országos megmérettetésen ez a politikai tömörülés nemcsak a parlamentbe jutott be, hanem az új cseh kormánykoalíció tagja is lett.

A prágai Impuls kereskedelmi rádiónak nyilatkozva Babis elmondta, hogy a Foreign Policy őt lejáratni igyekvő cikke minden bizonnyal prágai megrendelésre, elmúlt heti egyesült államokbeli útjára készült. „Úgy hallottam, hogy ez a médium szívesen közöl különböző politikai megrendelésekre lejárató cikkeket. A rólam írt hazugságokat és rágalmazásokat azonban nem hagyom szó nélkül. Ha e héten nem kérnek tőlem bocsánatot, akkor találok amerikai ügyvédet, és bíróságra visszük az ügyet" – közölte Babis.

A magyar felmenőkkel is rendelkező milliárdos a Hospodárske noviny megkeresésére vasárnap este úgy vélekedett, hogy az ellene irányuló politikai támadás nem érte el a célját, mert hivatalos programja során találkozott az ENSZ főtitkárával, továbbá Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdásszal és néhány befolyásos üzletemberrel, és ő volt az első cseh, akivel Michael Blomberg milliárdos személyes eszmecserét folytatott.

Reményei szerint belátható időn belül az eddiginél is több befektető érdeklődik majd a csehországi lehetőségek iránt. "Az egyhetes egyesült államokbeli körutam teljes költségét saját zsebből fizettem. Főleg azért, mert az élettársam is elkísért, ezért ha közpénzből fedeztem volna a kiadásaimat, akkor minden bizonyára a cseh sajtó is nekem ront" – jegyezte meg Babis.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.