Kormányellenesség és ellenzéki taktikázás Bukarestben

Emil Boc miniszterelnököt egy hét leforgása alatt másodszor fütyülték ki csütörtökön a kormány politikájával, az elbocsátásokkal, a bércsökkentésekkel és az adók emelésével elégedetlen románok. Néhány nappal korábban az egyik árvíz sújtotta moldvai településen zajlott le hasonló jelenet.

A lakosságot főképpen a kormányzati kapkodás nyugtalanítja. A népharag Traian Basescu elnököt sem kerüli el, egymásnak ellentmondó nyilatkozatait az érintettek a komoly stratégia hiányaként értékelik. Az államfőnek főképpen azt róják fel, hogy miután a nyugdíjak csökkentése helyett a áfa emelése mellett kardoskodott, napokkal később az áfa csökkentéséről és a nyugdíjak megadóztatásáról kezdett beszélni.

A román ellenzéki pártok korábban egyetérteni látszottak abban, hogy a kormányt minden áron meneszteni kell. A Szociáldemokrata Párt (SZDP) bejelentette, hogy szeptemberben újabb bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentbe, s kétségtelennek látszott, hogy azt majd a Nemzeti Liberális Párt (NLP) is támogatja.

Újabban azonban az ellenzéki együttműködés lazulni látszik. Crin Antonescu liberális pártelnök azzal vádolta az SZDP-t, hogy a háttérben egyezséget kötött Basescuval, és azért mímeli csupán a kormányváltási szándékot. Victor Ponta SZDP-elnök ezt határozottan elutasított, Liviu Dragnea, a párt főtitkára pedig kijelentette: éppen a fordítottja igaz, az NLP Nagybányán például összefogott Basescuékkal, azaz a Demokrata-Liberális Párttal (D-LP), leváltották az SZDP-s alpolgármestert, és helyébe a D-LP-hez tartozó személy választottak.

Mircea Geoana szenátusi elnök, az SZDP volt elnöke a két alakulat párbeszédét szorgalmazza. A politikus csütörtökön elutasította azt a felvetést, hogy az ellenzék erőszakoljon ki előrehozott választásokat. Azzal érvelt, hogy a gazdasági válság által érintett széles tömegek az ezzel járó költségtöbbletet nem vennék jó néven.

Geoana azt állítja, hogy az SZDP-nek mindenképpen a liberálisokkal kell majd koalícióra lépnie a 2012-es választások után, ezt kel tehát előkészíteni. Victor Ponta elképzelései sem állnak ettől túl messze. A fiatal pártelnök szeptemberre összehívta a párt országos tanácsát. a fórumtól bizalmi szavazást remél és a következő kormányzati ciklusra kiterjedő szocdem kormányprogram elfogadását.

Egyelőre az SZDP és az NLP eltérően látja Románia kilábalását a válságból. Míg a szocdemek a progresszív adóztatáshoz való visszatérést szorgalmazzák, a liberálisok azt állítják, hogy a válságból kivezető biztos út az egységes adókulcs 16-ról 10 százalékra történő lecsökkentése.

Az elégedetlenség azonban napról napra növekszik, főképpen, hogy a kormány a következő hetekben több ezer kormányzati és közigazgatási alkalmazottnak készül felmondani. Az államtitkárok számát máris 57-ről 32-re csökkentették, és minden megye éléről menesztették a kinevezett kettő közül az egyik alprefektust.
    A nyomástól és a politikai elszigeteltségtől szabadulni kívánó D-LP nemzeti egységkormány megalakítását is felvetette, ettől azonban mindkét ellenzéki párt elzárkózott.

Bukaresti tüntetés májusban. Emil Boc
Prison guards shout anti-government slogans near a dummy dressed as an inmate representing Premier Emil Boc during a strike in front of Jialva prison in the outskirts of Bucharest, May 31, 2010. Romanian trade unions held a strike against wages and pension cuts as agreed under a 20 billion euro ($25 billion) IMF-led aid deal aiming to put pressure on policymakers to soften austerity measures in the EU's second-poorest country. REUTERS/Radu Sigheti (ROMANIA - Tags: CIVIL UNREST EMPLOYMENT BUSINESS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.