Kormányellenes összeesküvéssel vádolják a török újságírókat

Nagyszabású per kezdődött kedden Isztambulban több török újságíró ellen, akiket azzal vádolnak, hogy részesei voltak a kormány megdöntésére irányuló, úgynevezett Ergenekon-összeesküvésnek.

A bírósági eljárást számos megfigyelő a sajtószabadság törökországi próbakövének tartja.

A 13 vádlott között van a tényfeltáró újságírás év elején letartóztatott két közismert alakja, Nedim Sener és Ahmet Sik, továbbá Yalcin Kucuk író, a kormány rendíthetetlen bírálója, valamint az Oda TV nevű, kormányt sokat ostorozó hírportál tulajdonosa, a portál néhány szerkesztőjével és riporterével együtt. Az egyik fővádlott, egy hírszerző tiszt nemrég szívrohamban halt meg a börtönben.

A Török Újságíró Szövetség közlése szerint az első bírósági meghallgatáson több nemzetközi médiajogi csoport képviselői is jelen voltak.

A bíróság isztambuli épülete előtt mintegy 200 újságíró és emberi jogi aktivista követelte a vádlottak szabadon bocsátását. „Nincs szabad társadalom szabad újságírás nélkül" - állt egyikük transzparensén.

A tárgyalást azonban négy órával később december végéig elnapolták, miután a védelem képviselője elfogultságra hivatkozva a bírói tanács elnökének leváltását indítványozta.

A per vádlottjaival együtt összesen mintegy négyszáz ember ellen folyik immár negyedik éve a nyomozás egy szélsőségesnek nevezett világi csoport ügyében, amely 2003-ban állítólag összeesküvést szőtt a kormány fegyveres megdöntésére, ami a vád képviselői szerint káoszhoz és katonai puccshoz vezetett volna Törökországban.

Az ügyészek azzal vádolják a perbe fogott újságírókat, hogy tagjai voltak a hatóságok által fegyveres terrorszervezetként emlegetett Ergenekon-összeesküvés médiaszárnyának, s mint ilyenek a közvélemény megtévesztésén dolgoztak.

Az összeesküvéssel gyanúsítottak között számos politikus, tudós és katonatiszt van.

Bírálók szerint az újságírók elleni per kétséges vagy koholt vádakon alapszik, s a célja nem más, mint a Recep Tayyip Erdogan vezette kormány ellenzékének megfélemlítése és elnémítása. A kormány ezzel szemben a demokráciát erősítő lépésként emlegeti az Ergenekon-ügy nyomozását.

Az Egyesült Államok korábban jelezte, hogy "szoros figyelemmel követi" az újságírók elleni pert annak fényében, hogy Törökország - saját állítása szerint - támogatja a sajtószabadságot.

Médiajogi csoportok azt mondják, újságírók ezrei ellen folyik bűnvádi eljárás az országban. A Török Újságíró Szövetség adatai szerint jelenleg 63 kollégájuk van börtönben írásai vagy nézetei miatt.

A kormány ezzel szemben azt állítja, hogy a szóban forgó újságírókat nem írásaikért, hanem törvénybe ütköző cselekedeteikért börtönözték be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.