Korlátozzák a válások számát egy kínai városban

Korlátozni kényszerült a válások számát a nankingi városvezetés, az idén életbe lépett oktatási- és ingatlanpiaci szabályzások miatt ugyanis tömegesen válnak el a lakosok - írja a sina.com hírportál.

Az új rendelkezés értelmében napi válási limitet vezet be a kelet-kínai város, a regisztrációs hivatalok ugyanis egyszerűen nem bírnak a tömegesen beérkező kérelmekkel. A jelenséget nem egy új társadalmi hullám, nem is a válások „divatba jövetele” vagy a kínai lakosság családba vetett hitének megingása okozza, annak hátterében a nankingi városvezetés korábban beiktatott új ingatlanpiaci és családpolitikája áll.

A március elejével életbe lépett - a túlfűtött piacot lehűteni igyekvő - ingatlanpiaci szabályozás például limitálja a családok által vásárolható lakások számát, az előírások ugyanakkor egyedülállókra vagy elváltakra nem vonatkoznak, az ingatlanpiacon befektetési lehetőséget látók így válni kényszerülnek.

Június elejével a gyermekek iskoláztatását is szigorúbban szabályozzák a városban, így szüleik és nagyszüleik lakóhely-regisztrációs papírja dönt például arról, hogy a város melyik kerületében járhatnak iskolába a kicsik. Ez szintén a családi állapot tömeges átgondolásához vezetett, attól függően, hogy az egyes papírok alapján milyen színvonalú oktatási intézmények jöhetnek számításba.

A jelenséggel kapcsolatban a kínai mikroblogokon egy nankingi nőnek az esete terjed. Ő az elmúlt két hónapban kétszer is elválni kényszerült: először lakást akart venni, majd kisfiát szerette volna jobb iskolába íratni. A városi polgári ügyek hivatalának statisztikái szerint az év első felében több mint 18 ezren nyújtottak be válókeresetet, ami az átlag csaknem kétszerese, március óta pedig érezhetően sokszorozódott a válások száma. Az eset nem egyedi: sajtóbeszámolók szerint a hasonló intézkedéseket bevezető városok mindegyikében érezhető a trend.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.