Korlátozza a kelet-európaiak bevándorlását Svájc

Az új szabályozás május elsejétől lép életbe, és nagy valószínűséggel vitát vált majd ki az Európai Unióval, mivel hátrányosan különbözteti meg a kelet-európaiakat a nyugatiakkal szemben.

A svájci kormány döntése értelmében a jövőben munkavállalóként csak kétezer ember telepedhet le Svájcban a kilenc kelet-európai uniós tagállamból. A szabályozás Lengyelországot, Magyarországot, Szlovákiát, Szlovéniát, Észtországot, Litvániát, Lettországot és Észtországot érinti. Az alpesi ország arra hivatkozik, hogy az EU-val kötött megállapodás védzáradékában az szerepel: ha a bevándorlók száma 10 százalékkal meghaladja az előző három év átlagát, akkor korlátozásokat léptethetnek életbe.

Ugyan korábban már előfordult, hogy (a nyugati) uniós országokból érkezők túllépték ezt a számot, akkor a svájci kormány eltekintett a védzáradéktól. Most azonban – a lakosság félelmeire és a munkaerőpiaci helyzetre hivatkozva – él vele.  

Máris reagált a bejelentésre Cahterine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Ashton szerint az intézkedés sérti a személyek szabad mozgásáról kötött megállapodást, amely "nem enged meg semmiféle megkülönböztetést az EU-polgárok között. Ezt az intézkedést gazdaságilag nem igazolja sem a munkapiaci helyzet, sem a Svájcban letelepedni akaró uniós állampolgárok száma".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.