Korlátozták a muszlimok gyerekvállalását Mianmarban

Újra bevezették Mianmarban azt a korábban hosszú időn át érvényben lévő szabályt, hogy a muszlim családok legfeljebb két gyereket vállalhatnak.

A rendelkezést - amely a nyugati országrészben két, Bangladessel szomszédos járásban lépett életbe a hétvégén - a muszlim vezetők mellett bírálta Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető és a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet.

- Ha ez igaz, törvényellenes. Diszkriminatív és sérti az emberi jogokat - mondta Szú Kji. A Nobel-békedíjas ellenzékit sokan bírálták, amiért tavaly nem emelte fel a szavát a muszlim rohingja kisebbséget sújtó erőszakhullám ellen, amelynek csaknem 200 halálos áldozata volt és nagyjából 140 ezer ember menekült el a lakóhelyéről.

A mianmari kormány nem ismeri el kisebbségként a rohingjákat. A hivatalos álláspont szerint a 800 ezres népcsoport tagjai Bangladesből áttelepült illegális bevándorlók, és az állampolgárságot is megtagadják tőlük. Az egykori Burma lakosságának 60 százaléka buddhista, a hivatalos adatok szerint mindössze négy százalék muszlim. Az érintett két járásban, ahol a gyermekvállalási limitet bevezették, 95 százalék a muszlimok aránya.

- Ez hátrányos megkülönböztetés - mondta az intézkedésről egy mianmari muszlim parlamenti képviselő. - Lehet, hogy csökkenti a feszültséget a buddhista közösségen belül, viszont növelni fogja a muszlimok körében - mondta.

A Human Rights Watch szerint a hatósági intézkedés botrányos. A szervezet kijelentette: a mianmari kormány „etnikai tisztogatást” folytat a rohingják ellen, akiket a buddhista többség - szerzetesek és kormányzati tisztségviselők is - csak „bengálinak” neveznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.