Korlátozták az NSA hatáskörét

A washingtoni képviselőház 293 támogató és 123 elutasító vokssal megszavazta csütörtökön a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) amerikai állampolgárokra vonatkozó elektronikus megfigyelési hatáskörének szűkítését - írja a hirado.hu.

Az AFP szerint a képviselők - demokrata és republikánus pártiak vegyesen - egyértelműen azt üzenik ezzel: szeretnének megszüntetni egy jogi kiskaput, nevezetesen megtiltani az NSA-nek, hogy előzetes bírósági engedély nélkül felhasználhassa amerikai állampolgárok személyes elektronikus adatait. A módosítás egy kiegészítés lenne az október 1-jén kezdődő, a következő évi védelmi költségvetésről szóló törvényhez. A szenátus még nem tárgyalta a módosítás tervezetét.

Az NSA jelenleg bírósági felhatalmazás nélkül is gyűjthet adatokat külföldiekről az interneten, például a Prism nevű programmal figyeli a Facebook, a Gmail és más szolgáltatások használóit. Ennek keretében az ügynökség akaratlanul is hozzájut olyan adatokhoz, amelyek amerikaiak kommunikációjával kapcsolatosak. Az NSA el is ismerte, hogy bírósági engedély nélkül több alkalommal felhasznált olyan információt, amely ilyen úton-módon került a szervereire.

Az amerikai alkotmány előírja, hogy a kormány csak előzetes bírósági engedéllyel kutakodhat az amerikai állampolgárok magánéletében. A törvénymódosítás megakadályozná, hogy az NSA bírósági engedély nélkül végezhessen olyan adatgyűjtéstt, amelynek célszemélyei között amerikai állampolgár is van, még abban az esetben is, ha a velük kapcsolatos információ akaratlanul került az ügynökség birtokába.

Ezenkívül a módosítás megtiltaná az NSA-nek és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), hogy a számítógépes programkészítők titkos "kapukat" építsenek be programjaikba, amelyekkel a jelszavak megkerülésével hozzá lehet férni a felhasználók titkos adataihoz, amit az NSA évek óta művel bírálói szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.