Korlátozott ramadáni háború

Haifa, az észak-izraeli kikötőváros közelében csapódott be a Hamasz egyik rakétája – tudósított az izraeli média. Korábban Tel-Aviv és Jeruzsálem közelében csapódtak be szír gyártmányú harcászati rakéták, és megszólaltak a szirénák is az izraeli nagyvárosokban. A rakétatűznek eddig nem voltak áldozatai Izraelben.

Ennek több oka is van. 1. A Vaskupola rakétavédelmi rendszer megsemmisíti azokat a fegyvereket, amelyek lakott településekre csapódhatnak be. 2. A rakéták többségét rosszul irányozzák. 3. A hosszabb hatótávolságú rakétákból Gázában kiszerelik a robbanóanyagot, hogy minél messzebb jussanak el. Így sikerülhetett pánikot kelteni Haifában is.

A palesztin Hamad család tagjait gyászolják hozzátartozók Beit Hanoun városban
A palesztin Hamad család tagjait gyászolják hozzátartozók Beit Hanoun városban
Mohammed Salem / Reuters

Izrael továbbra is légi csapásokkal és ágyútűzzel intéz célzott támadásokat a Gázai övezet ellen. Ez a válasz arra, hogy a Hamasz megtörte a húsz hónapig tartó tűzszünetet – állítják. Szerdán legalább 43 halottja volt a támadásoknak, közülük többen a Hamasz és az Iszlám Dzsihád emberei. Izraeli katonák sokszor a célpontul kijelölt helyekre (összesen kétszázról van szó) arab nyelven telefonálva figyelmeztetik a civileket, hogy hagyják el a helyszínt. Néha robbanóanyag nélküli rakétával figyelmeztetik az ott lakókat.

Ennek ellenére sok a civil áldozat is. Mahmud Abbasz palesztin elnök tegnap egy ramallahi tanácskozáson azt mondta: „Palesztin népünk ellen, egész családokat legyilkolva hajt végre Izrael népirtást”.

Az izraeli kormány továbbra is azt nyilatkozza, hogy addig nem állítja le a támadást, amíg tartanak a rakétatámadások. Benjamin Netanjahu miniszterelnök megismételte, minden opció, értsd: a szárazföldi támadás is lehetséges. Izraeli katonai vezetők latolgatják az általános támadás lehetőségét, amely akár tíznapos jelenléttel járna Gázában. Szeretnének a lehető legtöbb rakétát megsemmisíteni. A Hamasznak állítólag legalább tízezer rakétája van.

Mohammed Salem / Reuters

Az elemzők egy része szerint az elszigetelt és pénzforrásaitól megfosztott Hamasz azért lép fel támadóan, mert Gázában a helyzet súlyos. A ramadán böjti hónap alatt nem tudja fizetni 40 ezer közalkalmazottját, mert nem jut pénzhez az öbölországoktól. Az izraeliekkel harcoló szervezet képe javíthat ezen az állapoton.

Abbasznak is jól jön odahaza, hogy némi szolidaritást gyakorolhat fő ellenfeleivel. Eközben a Hamasz vezetői közvetítőkön keresztül kérnek tűzszünetet Izraeltől.

A Vaskupola

Izrael 2007-ben kezdte kifejleszteni a rövid hatótávolságú rakéták elleni földi védelmi rendszerét. Egy üteg három fő részből áll: 1. rádiólokátor-rendszer, amely észleli és követi a kilőtt rakétákat; 2. komputeres lőelemképző, amely kiszámítja, hogy a rakéta elérhet-e érzékeny célpontot, és a rakéta ellen vezeti az ellenrakétákat; 3. manőverező ellenrakéták, amelyek követik az ellenséges eszközöket, képesek saját pályájukat módosítani, és a levegőben felrobbantják a rakétát. A feladat az, hogy a támadórakétát pályája legmagasabb pontján robbantsák fel.

Egy üteg ára a Jane’s katonai almanach szerint 50 millió dollár. Két éve izraeli források azt írták: hetvenszázalékos sikerrel semmisítette meg a rendszer a támadórakétákat. Az Egyesült Államok részt vesz a Vaskupola fejlesztésében, az idén 234 millió dollárral járul hozzá a programhoz. A Jerusalem Post szerint a rendszer megvásárlása iránt érdeklődik az USA, Dél-Korea és több európai állam hadserege is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.