Korlátlanul újraválasztható a nicaraguai államfő

Korlátlanul újraválasztható a nicaraguai államfő, miután a törvényhozás megszavazta az erről szóló alkotmánymódosítást helyi idő szerint kedden.

A döntés bírálói szerint ez azt szolgálja, hogy Daniel Ortega, az ország jelenlegi sandinista vezetője élete végéig hatalmon maradhasson.

A képviselők nagy többséggel fogadták el az alkotmányos reformot, amit a kormányzó Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front javasolt. A 92 fős parlamentben hatvanhárom kormánypárti képviselő van, az alkotmányos reform tervezete 64 szavazatot kapott.

René Núnez házelnök szerint a reformokkal hatályát veszítette az a törvény, amely tiltotta az államfőnek, hogy két ciklusnál tovább maradjon hatalmon. Emellett az államfő mostantól megválasztható relatív többséggel: elegendő, hogy egy jelölt az ellenfelénél több szavazatot gyűjtsön össze. Eltörölték azt a követelményt is, hogy a győztesnek a voksok legalább 35 százalékát kell megszereznie.

"Ez az alkotmányos reform hozzájárul a demokrácia megerősödéséhez az országban" – állította Edvin Castro, a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front parlamenti frakcióvezetője.

Az államfő újraválasztására vonatkozó korlátozás eltörlése mellett a parlament nagyobb hatáskörökkel ruházta fel az elnököt: rendeletei mostantól törvényerejűek lesznek.

Az ellenzék tiltakozott az alkotmányos reform ellen.

Daniel Ortega a harmadik ötéves elnöki ciklusát tölti, amit az ország régi alkotmánya nem tett ugyan lehetővé, de az egykori sandinista vezető - marxista gerillavezér - pártja által ellenőrzött legfelsőbb bíróság két éve eltörölte a jogi korlátokat az indulása elől, és felülírta az erre vonatkozó alkotmányos korlátozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.