Kórházban az éhségsztrájkoló tajvani exelnök

Kórházba kellett szállítani Tajvan szigetén szombaton az ország korábbi elnökét, akit korrupciós gyanúk miatt tavaly november óta vizsgálati fogságban tartanak. A politikus emiatt éhségsztrájkkal tiltakozik.

Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) ellen kenőpénz elfogadása, pénzmosás, hűtlen kezelés és okirat-hamisítás miatt emeltek vádat. Az 58 éves exelnök - aki 2000-től tavaly májusig töltötte be a legmagasabb közjogi méltóság tisztét - tagadja a vádakat, s azt állítja, hogy a jelenlegi elnök, Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou) kormánya üldözi őt radikális Peking-ellenessége miatt.

Nyolcévnyi ellenzéki státus után a szárazföldi Kínával szorosabb gazdasági kapcsolatokat és párbeszédet szorgalmazó Nemzeti Párt (Kuomintang) jelöltje nyerte meg tavaly a tajvani elnökválasztást. Egyebek közt éppen azért történhetett váltás az ország élén, mert a Csen elleni korrupciós vádak beárnyékolták személyét és a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Pártját (DPP).

A volt államfő már két évvel ezelőtt korrupció gyanújába keveredett, de akkor nem indulhatott ellene eljárás a hivatalban lévő elnököt megillető mentelmi jog miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.