Kórházba kerül a Moszkvában fogva tartott ukrán pilótanő

Kórházba kell szállítani Nagyija Szavcsenkót – jelentette be hétfőn a Moszkvában bebörtönzött ukrán pilótanő egyik orosz ügyvédje.
Mark Fejgin közölte, hogy kedden a 20-as számú moszkvai kórházba viszik védencét, az orvosokat ugyanis aggasztja a hónapok óta moszkvai vizsgálati fogságban tartott katonanő súlyának ingadozása, és az, hogy a fiatal nő vérében csökken a cukorszint. Az orvosok figyelmeztetése ellenére ugyanis március közepe óta csak vizet vett magához, illetve némi teát ivott cukor nélkül, holott súlyos hasnyálmirigy-gyulladásban szenved.

Az ügyvéd elmondása szerint az Ukrajnában sokak által nemzeti hősként ünnepelt fiatal nő kómába eshet, ezért a börtönorvosok úgy döntöttek, hogy kórházba kell őt szállítani. A pilótanő, akit külön kórteremben fognak ápolni őrizet mellett, beleegyezett a kórházi kezelésbe.

Szavcsenko tavaly decemberben kezdett éhségsztrájkba az ellene folyó eljárás és fogva tartása ellen tiltakozva. Március 5-én ugyan félbeszakította az éhségsztrájkot, mivel egészségi állapota nagyon megrendült, de 16-án újrakezdte azt - közölte akkor Mark Fejgin. Másik két ügyvédje ezt hétfőn cáfolta.

Nagyija Szavcsenkót tavaly nyár óta tartják őrizetben az orosz fővárosban. Állítása szerint a délkelet-ukrajnai szakadárok rabolták el és adták át az orosz hatóságoknak, akik azzal vádolják őt, hogy köze volt két, Luhanszk megyében 2014 júniusában aknatűzben meghalt orosz tévés halálához.

Az orosz szövetségi nyomozóhatóság szerint Szavcsenko, az Ajdar ukrán fegyveres csoport Mi-24-es helikopteren szolgáló pilótanője továbbította az ukrán fegyvereseknek az orosz tévések tartózkodási helyének koordinátáit.

Múlt pénteken az orosz hatóságok újabb pontokkal egészítették ki az ukrán katonanő elleni eljárásban emelt vádat, amelyet ezzel véglegesítettek, de még nem adtak át tanulmányozásra Szavcsenkónak és ügyvédeinek. A per így még el sem kezdődhetett. Már nemcsak gyilkosságban való részvétellel, hanem tiltott határátlépéssel is vádolják Szavcsenkót.

Tavaly októberben a katonanőt az ukrán parlament képviselőjének választották, majd az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének munkájában részt vevő ukrán küldöttségbe is delegálták.

Az ukrán törvényhozás múlt szerdán elfogadott egy a sajtóban Szavcsenko-listának nevezett határozatot, amelyben a képviselők arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy fogadjon el személyre szabott szankciókat a pilótanő fogva tartása miatt 35 vezető orosz politikussal, állami tisztviselővel, titkosszolgálati és nyomozóhatósági illetékessel szemben. A listára felvett személyek között van Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője szerint korai lenne az ukrán szankciók komolyságáról beszélni.

A hétfői Ukrajna–Európa Unió csúcstalálkozó résztvevői is Szavcsenko szabadon bocsájtására szólították fel Moszkvát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.