Koppenhága: áttörés nincs, csak új elnök

A hajnalig tartó intenzív tárgyalások ellenére egyelőre nem sikerült áttörést elérni a koppenhágai klímacsúcson folyó tárgyalásokon. Közben Connie Hedegaard, a klímacsúcs elnöke átadta posztját a dán miniszterelnöknek, mivel a konferencia magas politikai szintű záró szakaszába fordult.

"Úgy érzékeljük, hogy a Kiotói Jegyzőkönyv intenzív osztályra került, vagy már egyenesen halott" - összegezte a tárgyalások szerda délelőtti állását Dzsairam Rames indiai környezetvédelmi miniszter. Rames elmondta: sok fejlett ország "vehemensen ellenzi" a jegyzőkönyv meghosszabbítását, néhány gazdag ország pedig átfogó egyezményt sürget, mely minden államot kötelezne a klímaváltozás elleni küzdelemre.

A tárgyalások lassulását jelzi Ban Ki Mun kedden késő este a Financial Times-nak adott interjúja is, melyben az ENSZ főtitkára úgy vélte: elképzelhető, hogy a fejlődő országoknak nyújtandó klímatámogatás összegéről már nem sikerül megegyezni Koppenhágában, így ennek rendezése a jövő évre csúszhat át.

A koppenhágai tárgyalásokat remények szerint az állam- és kormányfők érkezése billentheti ki a holtpontról, akik közül szerdán 60-at várnak a dán fővárosba. A dán kormány szerdai közlése szerint összesen 119 állam- és kormányfő, köztük kilenc alelnök jelezte hivatalosan, hogy részt vesz a konferencián. Gordon Brown brit miniszterelnök már kedden este megérkezett, s nemrég az is kiderült, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is ellátogat a klímacsúcsra.

Civilek a kapun kívül

Nem engedik be a Föld Barátai (Friends of the Earth), az Avaaz, valamint az Éghajlati Akció Hálózat (Climate Action Network - CAN) környezetvédelmi civil szervezetek képviselőit a klímatárgyalásoknak helyet adó Bella Centerbe.

A Föld Barátai ernyőszervezet magyar tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), amelynek éghajlatvédelmi csoportvezetője, Botár Alexa az MTI-nek elmondta: felháborító, hogy a több millió embert képviselő civileket kizárják a csúcsról.

Elmondta, hogy a Föld Barátainak mintegy 80-90 képviselőjét annak ellenére sem engedték be szerda reggel a Bella Centerbe, hogy rendelkeztek a belépéshez kedd óta szükséges másodlagos kártyákkal.

Elnökcsere

Connie Hedegaard (civilben dán klíma- és energiaügyi miniszter), a klímacsúcs elnöke szerda délelőtt lemondott a tisztségéről. Helyét Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök veszi át. Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi felelőse azzal indokolta a lépést, hogy a konferencia magas politikai szintű záró szakaszában, "ilyen sok állam- és kormányfő megérkeztével helyesebb, ha a konferenciát Dánia miniszterelnöke vezeti". Hedegaard Rasmussen "különmegbízottjaként" a továbbiakban is részt vesz a tárgyalásokban.

A konferencia leköszönő elnöke hangsúlyozta: csupán formai lépésről van szó, bár Hedegaard-t afrikai államok korábban azzal vádolták, hogy a fejlett államoknak kedvez a tárgyalásokon.

 

Connie Hedegaard felszólal - még elnökként
Koppenhága, 2009. december 16. Connie HEDEGAARD dán klíma- és energiaügyi miniszter, az éghajlatváltozásról szervezett koppenhágai klímacsúcs elnöke felszólal a 2009. december 15-i tanácskozáson. Hedegaard 2009. december 16-án lemondott a klímacsúcs elnöki posztjáról, tisztségét Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök veszi át. (MTI/EPA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.