Könyvtárosok a tuareg lázadók ellen

Könyvtárosok, tudósok és civilek mentették meg a felbecsülhetetlen értékű, ősi kéziratokat a tuareg lázadók által elfoglalt Timbuktuban. A szakértők attól félnek, a felkelők nem értékelik a kincseket, és elpusztítják őket.

Shamil Jeppie, dél-afrikai professzor szerint könyvtárosok, tudósok és civilek mentették meg a felbecsülhetetlen értékű, ősi kéziratokat a tuareg lázadók által elfoglalt Timbuktuban. A professzor egy olyan nemzetközi kezdeményezésben vesz részt, amely arra specializálódott, hogy megőrizzék a Timbuktuban lévő írásos kincseket, így kapcsolatban áll a városban élő, több tízezer kéziratot őrző kurátorokkal, és az iratok tulajdonosaival is.

Jeppie szerint egyelőre nagyobb kár nem érte a kéziratokat, de nagyon bizonytalan, hogy mi lesz a sorsuk a tuaregek kezében. A professzor szerint a lázadókban nem lehet bízni, ugyanis lehet, hogy a vezetőik tanultak, a katonákat azonban nem érdekli az írásos kultúra. Ráadásul az ősi iratoknak szigorúan szabályozott hőmérsékletre van szükségek, és nem tudni, hogy ezt meddig tudják majd biztosítani.

A felkelők az Ahmed Baba Intézettől, Mali központi könyvtárából már koboztak el járműveket, az épületbe azonban eddig nem léptek be. Az intézet másik régi épületében pedig az igazgatói szobát rabolták ki, elvitték a számítógépeket, de a kéziratokkal ott sem törődtek.

Jeppie szerint a könyvtárosok és a tulajdonosok már elrejtették a régi dokumentumokat, és készek átcsempészni őket Bamakóba vagy a szomszédos országokba. Félő azonban, hogy amint elfogynak az alapvető élelmiszerek, egyesek kereskedni kezdenek velük.

Timbuktut 1988-ban nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé különleges épületei miatt. Ezek közé tartozik három mecset, amelyek közül a legrégebbit 1325-ben építették, valamint híres, kéziratokat őrző könyvtárak. A kéziratok tartalma főleg tudományos, gyógyszerészettől kezdve történelmen át egészen a jogtudományig sokféle szakterületet felölelnek. Jelentőségüket mutatja, hogy egyes szakértők a Holt-tengeri tekercsekhez hasonlítják őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.