Könyvtárat szálltak meg a rohamrendőrök Moszkvában

Megszállták az OMON orosz rohamrendőrség tagjai szerdán Moszkvában az ukrán irodalmi könyvárat, ahol tiltólistán szereplő, szélsőséges tatalmú könyveket keresnek - adták hírül ukrán hírportálok.
Az UNIAN ukrán hírügynökség moszkvai tudósítója a helyszínről jelentette, hogy a könyvtárat lezárták a látogatók elől, a bejáratot egy símaszkot viselő rohamrendőr állta el. A százados - aki nevét nem volt hajlandó elárulni - azt állította, hogy nincs semmiféle hivatalos házkutatás a könyvtárban. Kijelentette: a létesítmény azért van zárva, mert most "mi vagyunk odabent".

Natalija Sarina, a könyvtár igazgatója viszont arról számolt be, hogy aznap a lakásán is házkutatást tartottak. Elkoboztak tőle több kötetet és folyóiratot - köztük Okszana Zabuzsko könyvét az 1932-1933-as nagy ukrajnai éhínségről -, valamint köszönő okleveleket, amelyeket Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics volt ukrán államfőktől és Mikola Azarov exkormányfőtől kapott.
Az igazgatónő szavai szerint a könyvtár olvasótermében nem találtak az orosz hatóságok tiltott irodalmat. Begyűjtötték viszont a könyvtár raktárából a Sztepan Banderáról, az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetőjéről és az általa alapított Ukrán Felkelő Hadseregről (UPA) szóló könyveket. Kiemelte, hogy ezek egyike sincs betiltva Oroszországban.

Megjegyezte, hogy lefoglalták egy gyerekmagazin egyik számát is, mert az ukrán Jobboldali Szektor radikális nacionalista szervezet zászlóját vélték benne felfedezni.

A könyvtár munkatársai elmondták, hogy 2010-ben már indítottak a könyvtár ellen vizsgálatot szélsőséges irodalom terjesztéséért, az eljárást a rá következő évben indoklás nélkül felfüggesztették. A hatóságok azt közölték a könyvtár igazgatójával, hogy most ennek az eljárásnak a folytatásához keresnek újabb bizonyítékokat. A könyvtár dolgozói attól tartanak, hogy a házkutatások alatt betiltott írásokat csempésznek be az orosz hatóságok emberei a könyvtárba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.