Újabb magyarokat tartóztattak le Bolíviában?

Tóásó Erőd bolíviai ügyvédje szerint a dél-amerikai országban is felröppent csütörtökön az a híresztelés, hogy letartóztattak két további magyar állampolgárt is. Budapestre szállítják Magyarosi Árpád földi maradványait. A bolíviai hatóságok továbbra sem adtak hivatalos tájékoztatást Magyarországnak a lelőtt vagy őrizetbe vett magyar állampolgárokkal kapcsolatban - közölte Józsa Mátyás.

A híresztelés a La Razón című fővárosi lapban tűnt fel, de semmiféle hivatalos megerősítést nem kapott - mondta Rigoberto Paredes Ayllón ügyvéd az MTI-nek telefonon. A jogász beszámolt arról, hogy helyi idő szerint a délutáni órákban keresi föl védencét, Tóásó Árpádot a San Pedro La Paz-i börtönben, de sűrű elfoglaltságára hivatkozva elzárkózott a további tájékoztatás elől.

A bolíviai hatóságok többször is bejelentették az elmúlt napokban, hogy küszöbön áll két, még szökésben lévő személy elfogása - sajtójelentések még tudni vélték mindkettő magyar állampolgárságát is -, sőt arra is számítottak, hogy önként feladják magukat, de nem közölték, hogy ezt mire alapozzák.

Hamarosan Budapestre szállítják Magyarosi holttestét

Budapestre szállítják az erdélyi Magyarosi Árpád földi maradványait, mihelyst lezárulnak a jogi formaságok - közölte Juan Carlos Becerra, a Románia perui konzulátusa által fogadott ügyvéd.

Becerra az El Deber című bolíviai újságnak elmondta, hogy már beszerezte a halotti bizonyítványt, most egyeztet a légi szállításhoz szükséges speciális koporsó árának kifizetéséről, és kérelmeznie kell a bolíviai rendőrség kábítószer-ellenes ügyosztályának részéről az ellenőrzést. "Úgy véljük, hogy hétfőre minden befejeződik" - mondta az ügyvéd.

A holttest elszállításáról Románia perui nagykövetségéről érkezett kérelem. A híresztelésekkel ellentétben Magyarosi édesanyja nem utazik Santa Cruzba a helyi újság állítása szerint.

Józsa Mátyás sem kap tájékoztatást La Pazban

A bolíviai hatóságok továbbra sem adtak hivatalos tájékoztatást Magyarországnak a dél-amerikai országban lelőtt vagy őrizetbe vett magyar állampolgárokkal kapcsolatban - közölte az ügyben La Pazban eljáró Józsa Mátyás csütörtökön.

A Buenos Aires-i nagykövet éppen úton volt Marcelo Sosa bolíviai ügyészhez, aki - mint a diplomata telefonon elmondta -"nem igazán" akarta fogadni őt, attól tartva, hogy az ügyben indult (bolíviai) vizsgálattal kapcsolatban gyanúsítást készül tenni. A nagykövet nem várt túl sokat a találkozótól annak esélyeit illetően, hogy sikerül-e haladást elérni. A diplomata azonban mindenképpen szeretné elérni, hogy a bolíviai hatóságok hivatalos formában, írásban tájékoztassák az ügyről Magyarországot, amely eddig csak a sajtóból értesült a fejleményekről.

Józsa Mátyás előzőleg La Pazban sajtótájékoztatón ismertette a magyar Külügyminisztériumnak az üggyel kapcsolatos álláspontját. Eszerint Magyarország konzuli ügyként kezeli az esetet, a magyar állam nem tud felelősséget vállalni magánemberek tetteiért, de mindenfajta konzuli segítséget megad az érintetteknek. Budapest ezt várja el a bolíviai hatóságoktól is. A diplomata megköszönte a La Paz-i hatóságoknak a munkájához eddig nyújtott segítséget, s reményét fejezte ki, hogy azt a következő napokban is megkapja.

Józsa Mátyás elmondta azt is, hogy a magyar Külügyminisztériumtól megkapta a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy elindítsák a bolíviai rendőrök által lelőtt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításával kapcsolatos eljárást. A magyar diplomácia segítséget nyújt a tetem hazaszállításához, miután Románia hivatalosan elfogadta a Budapest által erre felkínált lehetőséget.

A nagykövet közölte, hogy a La Paz-i San Pedro börtönben őrzött Tóásó Előd magyar állampolgárt képviselő bolíviai ügyvédi iroda most készíti elő a férfi orvosi vizsgálatát. A diplomata még nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerül sor, de szeretne jelen lenni a látlelet felvételén. Józsa Mátyás szerdán már felkereste Tóásó Elődöt.

A nagykövet úgy tervezi, hogy a bolíviai fővárosból vasárnap átutazik a keleti országrészben lévő Santa Cruzba, ahol a magyar állampolgárokat lelőtték, illetve elfogták, s ahol hétfőn tovább tájékozódik az ügyben.

Tóásó ügyvédje panaszt emel

Panaszt emel Tóásó Árpád ügyvédje az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottságánál amiatt, hogy védencét bántalmazta a rendőrség. Rigoberto Paredes Ayllón, nemzetközi jogban is jártas egyetemi tanár csütörtökön közölte azt is az El Deber Santa Cruz-i újság honlapja szerint, hogy több szabálytalanságot fedezett fel a bűnvádi eljárás menetében.

Az igazságügyi minisztérium hírzárlatot rendelt el, mondván, hogy a sajtó kiforgatja a rendelkezésére bocsátott információkat - közölte Marcelo Sosa ügyész, hozzátéve, hogy Johnny Aguilera őrnagy, a nyomozók vezetője sem nyilatkozik a tömegtájékoztatási eszközöknek.

Még csak a nyomozás elején tartanak

A bolíviai fegyveres összesküvés felderítését irányító Marcelo Sosa ügyész szerint még csak a nyomozás elején, a tíz százalékánál tartanak a hatóságok. Az El Deber című Santa Cruz-i lap csütörtöki beszámolója szerint csak az előző nap folytatták le a helyszíni vizsgálatot a ballisztikai szakértők a város Las Americas nevű szállodájában, ahol a múlt csütörtöki rajtaütés lezajlott. Az épület harmadik és negyedik szintjét továbbra is lezárva tartják, és erősen őrzik a rendőrök.

A szakértők szinte az egész napot a nyomok rögzítésével, a bizonyítékok összegyűjtésével és mérésekkel töltötték a negyedik szinten, ahol a három halálos áldozatot követelő fegyveres antiterrorista akciót végrehajtották. Munkájukat este hat körül fejezték be, és anélkül utaztak el a fővárosba a bőröndjeikkel, hogy bármit is mondtak volna - írta a lap.

A törvényszéki orvostani vizsgálatot végző António Torrez a lapnak elmondta, hogy Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és Michael Martin Dwyer holttestének boncolási eredményét jövő kedden adja át a La Paz-i ügyészségnek. Arról semmit sem tudott mondani, hogy miért csak 15 órával a három ember lelövése után vitték el a holttesteket a helyszínről. Közölte: megvizsgálták a két letartóztatottat is, hogy megállapítsák, durván bántak-e velük a csuklyát viselő rendőrök, de ezen vizsgálat eredményéről sem adott ki információt, csak azt, hogy a jelentés La Pazban van.

La Paz "irgalmatlan és könyörtelen lesz"

A bolíviai kormány "irgalmatlan és könyörtelen lesz azokkal szemben, akik kezet emeltek Bolívia területi egységére" - jelentette ki Alvaro García Linera alelnök a helyi sajtó csütörtöki beszámolója szerint.

A külföldön tartózkodó Evo Morales elnököt helyettesítő alelnök a minisztertanács szerdán tartott üléséről tájékoztatta ezekkel a szavakkal a sajtót, és megfenyegetett mindenkit, aki támogatta Rózsa Flores Eduardót és csoportját. "A haza egységéről nem tárgyalunk. Nem kegyelmezünk senkinek, aki megpróbálta vagy megpróbálja szétszakítani a hazát" - jelentette ki a nemzethez intézett üzenetében.

A lelőtt magyar férfinak a bolíviai médiában mindenhol ismertetett tévé-interjújáról Álvaro García kijelentette, hogy az cáfolhatatlanul megerősíti a kormány előzetes információit a felszámolt csoport "erőszakos, fegyveres, antidemokratikus és szeparatista céljairól".

Az alelnök felszólította a bolíviai állampolgárokat, hogy siessenek a biztonsági erők segítségére a tények felderítésében, az ellenzéket pedig arra, hogy nyilvánosan vonja vissza azt a vádját, hogy a terrorelhárító akció csak "egy show, montázs és hazugság" volt.

A bolíviai rendőrség különleges egysége szerint Rózsa Flores Eduardo az interneten toborozta "terrorista sejtjének" a tagjait. Ezzel kapcsolatban kikérték az Interpol adatait. A nyomozó csoport egyik tagja, Julio Larrea kapitány szerint a letartóztatott Tóásó Árpád és Mario Tadic Astorga azt vallotta, hogy a beszervezésük után a dokumentumaikat Rózsa Flores kezelte, és nem adta vissza nekik Bolíviában sem, hogy ne tudjanak hazatérni.

A Nemzeti Egység (UN) nevű ellenzéki párt egyik parlamenti képviselője azt mondta a Jornada című lapnak, hogy Santa Cruzban, ahol a csoportot felszámolták, pár nappal az események előtt felbukkant egy száz nevet tartalmazó lista az "árulókról és ellenségekről", akiket "példás módon meg kell büntetni". A listát e-mailen körözték, és politikai és gazdasági vezetők szerepeltek rajta, akiket a kormánnyal való együttműködéssel gyanúsított meg az ismeretlen feladó. A feketelista április 12-én jelent meg - mondta Alejandro Colanzi képviselő.

Józsa Mátyás, Magyarország Buenos Aires-i nagykövete 2009. április 22-én távozik a La Paz-i San Pedro börtönből, ahol meglátogatta Tóásó Elődöt
Józsa Mátyás, Magyarország Buenos Aires-i nagykövete 2009. április 22-én távozik a La Paz-i San Pedro börtönből, ahol meglátogatta Tóásó Elődöt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.