Konrád György: a rendszer centralizálása zajlik

A rendszerváltás óta a magyar politika szélsőséges ingamozgásoknak van kitéve. A kérdés az, hogy milyen rövid vagy milyen hosszú lesz a mostani időszak - mondta Konrád György író a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában.

A tekintélyes svájci napilap szombati számában megjelent beszélgetésben Konrád György úgy vélekedett, lehetséges, hogy a 2014-ben esedékes következő választásokig az ellenzék eléggé megerősödik egy kormányváltáshoz. Konrád úgy látja, széles körű a kormánnyal szembeni elégedetlenség, "a szakszervezetektől állampolgári egyesületekig, a baloldali pártoktól egy új zöld-liberális pártig" terjed.

Konrád véleménye szerint az oktatásügyben ismét megjelent egy törekvés, ami a szocializmusra volt jellemző: "a nevelés, mint átnevelés". Míg eddig különféle tankönyvek között lehetett választani és nem kényszerítettek rá valamely világnézetet senkire, most a rendszer "uniformizálása és centralizálása" zajlik - mondta.

Az író annak a véleményének adott hangot, hogy a közszolgálati rádióban és televízióban cenzúra érvényesül. Elbocsátottak elismert újságírókat - mondta. "A tiltakozások korlátozottak maradtak, mert az elbocsátottaknak szerződést kellett aláírniuk arról, hogy nem beszélnek felmondásuk körülményeiről, máskülönben elveszitették volna a végkielégítésüket" - tette hozzá. A magánkézben lévő újságok és rádiók mozgástere egyre korlátozottabb.

Konrád György nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy a Fidesz-KDNP-kormány nosztalgiát érez a Horthy-korszak iránt. "De - tette hozzá - a fiatalabbak is szeretnének maguknak rituálékat, csodálják a régi jelszavakat és az erős intézményeket". Ennek véleménye szerint az a következménye, hogy ártalmatlan színben tüntetik fel a Horthy-rendszernek a második világháborúban betöltött szerepét.

Konrád szerint Horthy elhatárolódott ugyan a zsidók deportálásától és a kormányra hárította a felelősséget, de csak akkor állította le a transzportokat, amikor már körvonalazódott a németek veresége és rájött, hogy őt magát is felelősségre vonhatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.