Konrád: Az orbánizmus a nemzeti és szociális demagógia elegye

Az észt sajtóban nyilatkozó író szerint, ha Orbán Viktor valamilyen okból eltűnne a színről, a Fidesz nem tudná megtartani a kormányt.

Az Európai Unióban így nem viselkednek címmel Konrád György magyar íróval készített interjút közölt pénteken a legnagyobb példányszámú észt napilap, a Postimees orosz nyelvű kiadása. Konrád György az interjúban elmondta: nem derűlátó a magyarországi helyzetet tekintve. Mint kifejtette, megítélése szerint Orbán Viktor miniszterelnök pártja, a Fidesz a felgyülemlett hibák és tévedések révén jutott hatalomra, kétharmados parlamenti többségre pedig "az alkotmányban lévő hibák" miatt tett szert.

Konrád György
Konrád György

Az író úgy vélte, Magyarország és a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok között mind több a hasonlóság, s Magyarországon most "nyomasztó hangulat" uralkodik: az ellenzék elég gyenge, a miniszterelnök és a kormány pedig nyomon követi a hatalomtól független bármilyen megnyilvánulását. Konrád György azt mondta, a jelenlegi magyar rendszer az Orbán Viktor iránti személyes hűségen alapul: ha Orbán valamilyen okból eltűnne a színről, a Fidesz nem tudná megtartani a kormányt, mert jelentős mértékben minden az ő személye körül forog.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor nacionalistának nevezhető-e, úgy válaszolt: az "orbánizmus" a nemzeti és a szociális demagógia "szerencsés elegye". Már a kormányzás kezdetén olyan törvényeket fogadtatott el, amelyeket a magyar nemzet közjogi egyesítéseként határoztak meg: a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságot és választójogot kaptak – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.