Könnygázzal ünnepeltek Bahreinben

A Perzsa-öböl menti királyságban egy évvel ezelőtt kezdtek tüntetni a király ellen, az évfordulón a rohamrendőrök könnygázzal és füstbombákkal indultak az emlékező tömeg ellen.

Összecsapások voltak a bahreini felkelések egyéves évfordulóját ünneplő lakosok és a rendőrség közt hétfőn este Bahreinben. Az elégedetlenség kedden is folytatódott. A biztonsági erők könnygázt és füstgránátokat használtak a fővárosban, Manamában tüntetők ellen, akik az egy évvel ezelőtti, demokrácia melletti tüntetések kezdetét önnepelték a Perzsa-öböl menti királyságban. Több ezer embert vártak a Gyöngy térre, miután az ellenzéki vezetők korábban megesküdtek, hogy visszaszerzik a a tavalyi tüntetések kiindulópontját. Ez nem sikerült: a hatóságok Manama jelentős részét lezárták, így kedden csak a külvárosokban voltak harcok. A tüntetők Molotov-koktélokkal és kövekkel támadtak, amire könnygáz és gumilövedék volt a válasz a kivezényelt rohamrendőrök részéről.

Tavaly februárban a tüntetés több mint egy hónapig tartott az elfoglalt Gyöngy téren, a demonstrálókat pedig csak a szomszédos Szaúd-Arábia és más szunnita országok csapatainak segítségével lehetett kiebrudalni onnan. A felkelésben legalább hatvan embert öltek meg. A tüntetők hétfő este megközelítették a Gyöngy teret, mielőtt a közelben várakozó készenléti rendőrség szét nem verte őket – írta a Reuters. – Nem fogunk visszamenni – mondta Nader Abdul Imam, aki más tüntetőkkel együtt egy házban keresett menedéket a könnygáz elől. – Ez ment egy évig és ez fog menni még egy évig, vagy még tovább – mondta.

A demonstrálók nagy része az ország síita muszlim többségéből való, melyet sokáig elnyomtak a szunnita gyökerekkel rendelkező királyi család, az al-Kalifa intézkedései. Az ország legnagyobb ellenzéki pártjának vezetője mégis arra kérte a tüntetőket, hogy legyenek békések – mint fogalmazott: ez egy erőszakmentes mozgalom, és annak is kell maradnia. A múlt hónapban a király megpróbált teljesíteni néhányat a tüntetők követelései közül, bejelentve, hogy alkotmányos reformokat hajt végre, mert fokozni akarja az elszámoltathatóságot. Emellett elrendelte a lerombolt síita mecseteknek a kormány általi újjáépítését és a munkanélküliek integrálását a munkaerőpiacra, illetve kinevezett két brit ügyvédet is, hogy dolgozzák át az igazságszolgáltatási rendszert.

Hamad király független vizsgálatot is indított, miután nemzetközi panasz és növekvő helytelenítés fogadta az emberi jogok megsértését Bahreinben. Egy novemberi jelentés ugyanis megerősítette a túlzott erő alkalmazását és a biztonsági erők által letartóztatott rabok rendszeres kínzását. Az ellenzék és az emberi jogi csoportok szerint viszont semmit nem tett azért, hogy megfékezze az ország biztonsági erőit.

 

 

Kormányellenes tüntető egy Manamához közeli településen
An anti-government protester shows a victory sign to the police as she shouts slogans during a protest that attempted to march back to Al Farook Junction, formally known as Pearl Square, in the village of Sanabis, west of Manama, February 14, 2012. Anti-government protesters tried to march from all directions to reach to the junction but riot police dispersed them by firing tear-gas, rubber bullets and sound grenades. At least 25 protesters have been arrested throughout the daylong protests across the country. REUTERS/Hamad I Mohammed (BAHRAIN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.