Betiltották a tüntetéseket Urumcsiban

Betiltottak minden engedély nélküli tiltakozó menetet, tüntetést és tömegmegmozdulást pénteken az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület hatóságai, miután csütörtökhöz hasonlóan, több ezren vonultak fel Urumcsi központi részén, nagyobb közbiztonságot követelve.

A biztonsági erők könnygázgránátok bevetésével oszlattak fel pénteken egymást követően két tüntetést is, amelyeken han kínaiak feldühödött tömegei vettek részt. A tüntetők műanyag palackokkal dobálták meg a rendőröket, akik megpróbáltak elvezetni egy verekedőt. A rendőrség járművekre szerelt hangosbeszélőkön szólította fel az embereket, hogy térjenek haza. A helyszíni jelentések szerint a város minden negyedében rendőralakulatok cirkáltak, több körzetet le is zártak a nap folyamán. Pénteken egyébként zárva tartottak az iskolák is Urumcsiban a csütörtöki tüntetést követően.

Péntek esti hivatalos közlés szerint - jelentette a Reuters - a második napja tartó tüntetések során öten vesztették életüket. A jelentés nem szól arról, hogy a rendőrséggel való összecsapás, esetleg a bevetett könnygáz vagy más okozta volna a haláleseteket.

A feszültség állítólag amiatt robbant ki, hogy - miként erről a kínai állami televízió is beszámolt - az elmúlt napokban feltételezhetően ujgurok injekciós fecskendőkkel szurkáltak meg több száz embert.

A tüntetések betiltását az Új Kína hírügynökség jelentette be azt követően, hogy Urumcsiba érkezett Meng Jianzhu közbiztonsági miniszter, aki a hiszincsiangi kormányzat vezetőivel és Wang Lequan pártvezetővel tárgyalt. A csütörtöki tüntetésen a han kínaiak egyebek között éppen az autonóm terület élén már 14 éve álló párttitkár lemondását követelték, egyrészt felelőssé téve a rossz közbiztonságért, másrészt a július 5-i zavargások felelősei megbüntetésének elhúzódásáért.

Július elején az autonóm terület lakosságának majd felét adó, ám Urumcsiban kisebbségben lévő ujgurok robbantottak ki zavargást. A hivatalos adatok szerint az akkori összecsapásokban 197-en haltak meg, kétharmad részük han kínai volt. Meng Jiamzhu miniszter - mint az Új Kína jelentette - „a stabilitás fenntartását" nevezte meg az elsődleges feladatnak Hszincsiangban, hozzátéve, hogy megbüntetik mindazokat, akik „aláaknázzák az etnikai egységet", illetve erőszakos akciókat kezdeményeznek.

Han kínaiakat üldöznek a biztonsági erők Urumcsiban
Chinese security forces chase Han Chinese demonstrators at a road block during a protest at the center of Urumqi in China's Xinjiang Autonomous Region September 4, 2009. Tension flared in China's western city of Urumqi on Friday, when hundreds of Han Chinese tried to push past security barriers into an ethnic Uighur neighbourhood and shouted demands for better security. The confrontation came a day after many thousands of Han Chinese massed in the streets in Urumqi, regional capital of Xinjiang, protesting that they were the targets of mysterious attacks with syringes and that authorities had been too slow to punish Uighurs behind deadly riots on July 5. REUTERS/Nir Elias (CHINA CONFLICT POLITICS IMAGES OF THE DAY MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.