Könnygázzal oszlattak Malajziában

A malajziai rendőrség könnyfakasztó gránátokat vetett be egy hozzávetőleg 10 ezer ember részvételével kezdődött tüntetés ellen Kuala Lumpurban. Az emberek azért tiltakoztak, mert egy törvény lehetőséget nyújt bírósági végzés nélküli fogva tartásra.

Az ellenzéki pártok reményei szerint a megmozdulás tovább fokozza a nyomást a kormányra, hogy visszavonja az úgynevezett belbiztonsági törvényt. Ennek értelmében bírói felhatalmazás nélkül meghatározatlan időre őrizetben lehet tartani  a biztonságra veszélyesnek tartott személyeket.

Könnygázzal oszlat a maláj rendőrség Kuala Lumpurban  2009. augusztus 1-én
Malaysian riot police fire tear gas at protesters during a demonstration against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. Malaysian police fired tear gas and detained about 180 people on Saturday to break up an opposition-led rally of over 5,000 people protesting against ISA, a security law that allows detention without trial. REUTERS/Syamsul Bahri Muhammad (MALAYSIA POLITICS CONFLICT)

A hatóságok nem engedélyezték a tüntetést, és kilátásba helyezték, hogy erélyesen fellépnek a demonstráció ellen. Ennek dacára emberek ezrei gyűltek össze a város legnagyobb mecsetjénél és egy bevásárlóutcában, majd a tömeg elindult a nemzeti palota felé, hogy petíciót nyújtson át Mizan Zainal Abidin királynak.

Szemtanúk szerint a rendőrök gumibotokkal is ütlegelték a tüntetőket. Sokan a környező sikátorokba és üzletekbe menekültek, hogy elkerüljék az őrizetbe vételt. Kuala Lumpur rendőrfőnöke elmondta: a rendfenntartók korábban az ellenzékiek trikóját viselő mintegy 150 embert fogtak le, megakadályozva őket abban, hogy csatlakozzanak a tüntető tömeghez.

A rendőrség hatalmas útakadályokat helyezett el Kuala Lumpur számos részén, és a vízágyúkat is felvonultatott annak reményében, hogy ezzel elrettenti az embereket a tüntetéstől.

Najib Razak kormányfő pénteken arra kérte honfitársait, hogy ne vegyenek részt a megmozduláson. Egyben kilátásba helyezte: fontolóra veszik belbiztonsági törvény módosítását. Kormányilletékesek azonban nyomatékosan hangoztatják: a nemzetbiztonság megóvása érdekében szükség van a jogszabályra.

Jogvédő csoportok becslése szerint legkevesebb 17 személyt tartanak fogva a törvény alapján. Többségük ellen az a vád, hogy radikálisokkal állt kapcsolatban.
    Az emberi jogokat védelmező aktivisták úgy tartják, hogy az évtizedekkel ezelőtt, még a brit gyarmati időben hozott törvényt időnként a kormányt bírálók bebörtönzésére és az ellenzéki vélemények elfojtására használják fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.