Könnygázzal oszlatták a görög fuvarozókat

Könnygázt vetett be a rohamrendőrség a fuvarozók tüntetésének feloszlatása és az autópályák lezárásának megakadályozása érdekében hétfőn Görögországban, ahol immár harmadik hetükbe léptek a tiltakozó megmozdulások a kormány munkaügyi reformja ellen.

A rendőrség közlése szerint egy embert őrizetbe vettek. A görög fuvarozók felsorakoztak járműveikkel az autópályák mentén, ellenszegülve az őket a munka felvételére felszólító rendkívüli kormányrendeletnek. A görög fuvarozók azért tiltakoznak, mert a kormány szabaddá akarja tenni a vállalkozást az évtizedek óta zárt szakmában. Ezt egy uniós rendelkezés írja elő. Brüsszel szerint meg kell nyitni az úgynevezett zárt szakmákat, ilyen foglalkozás az áruszállítás is Görögországban.

A kormány javaslata értelmében a teherautóra érvényes jogosítvánnyal rendelkezők szabadon juthatnak közúti áruszállítási engedélyhez. Ehhez három év átmeneti időszakot engedélyezne a kormány. A fuvarozók öt évet követelnek. Az egymást követő görög kormányok az 50-es évektől kezdve jutalomként osztogatták az iparűzési engedélyt erre a tevékenységre híveiknek. 1971-től azonban a hatóságok egyetlen új engedélyt sem adtak ki, a vállalkozók így egymás között kezdtek kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó méretétől függően a 300 ezer eurót is eléri.

Szakszervezeti tiltakozások miatt a görög nemzeti vasúttársaság működése is megbénult keddig, és nem járnak a szerelvények a görög fővárost annak nemzetközi repülőterével összekötő metróvonalon sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.