Meghalt a G8, éljen a G20!

A gazdasági válságkezelés nyomán teljes létjogosultságot kapott G20 csoport formálisan is átveszi a G8 szerepét a nemzetközi gazdasági erőfeszítések összehangolásában.

Egy későbbi, pénteki bejelentés szerint a gazdasági válságkezelés nyomán teljes létjogosultságot kapott G20 csoport formálisan is átveszi a G8 szerepét a nemzetközi gazdasági erőfeszítések összehangolásában - közölte előre, a pittsburghi csúcsértekezleten egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes.

Az elképzelés szerint a világ hét vezető gazdaságát (USA, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada), valamint Oroszországot tömörítő G8 csoport nem gazdasági ügyekben ugyan tovább egyeztet, de csak világtalálkozók margóján, tehát csúcsértekezleteket nem tart a jövőben. 

A változást a feltörekvő gazdaságok, így Kina, India, Brazilia látványos megerősödését jelentik a nemzetközi porondon, miközben további csatákat is vívnak. Így küzdenek a Nemzetközi Valutaalap belső erőviszonyainak számukra kedvezőbb átalakításéért, illetve nyomást gyakorolnak az Egyesült Államokra a Kereskedelmi Világszervezet dohai fordulójának újraélesztése érdekében.

Az acélváros Pittsburghben visszatértek a korábbi EU-, és G8-csúcsokon megszokott jelenetek: ezúttal jobbára anarchista tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. Mintegy két tucat kapitalizmusellenes tiltakozót vettek őrizetbe, a rendőrök a többi közt paprikasprayvel és gumilövedékekkel oszlatták a tömeget, amelynek egyes tagjai randalíroztak, kirakatokat törtek be. Az egyik transzparensükön ez állt: "Ne kapjon mentőövet a kapitalizmus!"

Pedig épp ilyesmi a G20-országok jelentős részének a célja. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter közlése szerint a jelenlévők - magyar idő szerint péntekre virradóra - közel álltak a megegyezéshez számos kérdésben. Konszenzus alakult ki például az amerikai és az európai közvéleményt is élénken foglalkoztató, csillagászati bankárjövedelmek, köztük a bónuszok szabályozásáról még az év végéig.

- Az európaiak szörnyülködnek, hogy a bankok, és köztük állami segitséget igénybe vevők is, újra elképesztő bónuszokat fizetnek - fogalmazott a pennsylvaniai városban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság a minap újraválasztott elnöke. Az elképzelés szerint minden ország maga rögzítheti alapelveit, ám ezek betartását a G20 közös intézménye, a Pénzügyi Stabilitási Testület ellenőrzi majd. Szó van a bónuszok kifizetésének késleltetési lehetőségéről, illetve arról, hogy azokat megtérülési mutatókhoz, illetve tőkeszinthez kössék a pénzintézeteknél. Ennek hírére a dollár erősödött a pénteki tokiói tőzsdenyitáskor.

A G20 várhatóan tovább fejleszti a mechanizmusokat gazdaságpolitika összehangolására. A nyitó munkavacsorán, helyi idő szerint csütörtök éjjel ugyanakkor továbbra is élénk vita folyt a globális kereskedelmi egyensúlyhiányról: a fejlett országok, mindenekelőtt az Egyesült Államok a hazai fogyasztás élénkitésére igyekszenek rászorítani az exportorientált feltörekvőket, főleg Kinát és Indiát. Ahogy Larry Summers volt pénzügyminiszter, a házigazda Barack Obama elnök egyik vezető gazdasági tanácsadója világossá tette: az USA nem bírja már az importjavak tömeges beáramoltatásával "eltartani" a világot.

Kapitalizmus elleni tiltakozó menet fogadta Pittsburgh-ben a G20-csúcsot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.