Könnygázzal oszlattak a bukaresti kormányellenes tüntetésen

Az interneten szerveződött demonstráció résztvevői a kormány, illetve a büntető törvénykönyv módosítását megszavazó képviselők lemondását követelték, tiltakozva az ellen, hogy a politikusok kivonják magukat a korrupciós cselekmények büntetőjogi felelőssége alól.

Könnygázt vetett be a román csendőrség a Bukarest belvárosában vasárnap este tartott, előre nem bejelentett demonstráción az erőszakosan fellépő tüntetők megfékezése érdekében - közölte Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője az egyik román hírtelevízió műsorában.

Az interneten szerveződött demonstráció résztvevői a kormány, illetve a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását megszavazó képviselők lemondását követelték, tiltakozva az ellen, hogy a politikusok kivonják magukat a korrupciós cselekmények büntetőjogi felelőssége alól. A román média szerint vasárnap este több mint ezren vonultak fel Bukarest utcáin, többnyire ugyanazok, akik hónapokig demonstráltak a verspataki ciántechnológiás bányaprojekt ellen.

A tüntetők között elvegyült ismert futballhuligánok megdobálták és megpróbálták áttörni a csendőrkordont: ekkor használtak könnygázt a tömegoszlatásra - mondta a szóvivő.

Crin Antonescu liberális szenátusi elnök szerint Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök úgy akar elfogadtatni népszerűtlen törvényeket, hogy a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői közben elhatárolódnak azoktól. Ez a Gandul által vasárnap közzétett hangfelvételből derült ki, amelyet állítólag a liberális vezetők egy zártkörű értekezletén készítettek, és amelyen Antonescu koalíciós partnerét, Pontát bírálja. „A kormányfő most azt az idióta elképzelését erőltette, mint Verespatak esetében, hogy ő majd azt mondja, nem ért egyet, egyes miniszterek ellenzik a dolgot, én mint politikai vezető nem értek egyet vele, és láss csodát, a parlament mégis megszavazza" - ecsetelte kollégáinak Antonescu, hogyan akarta Ponta elfogadtatni az amnesztiatervezetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.