Könnygázzal oszlatták szét a teheráni tüntetőket

A rendőrség feloszlatta a teheráni tüntetőket - írja a BBC.

Az összecsapások a teheráni egyetem környékén folytak. A rendőrök könnygázzal oszlatták szét a nagy számban összegyűlt tüntetőket. Legalább öt embert őrizetbe vettek - írta a honlap.

Korábbi jelentések szerint nagy készültséggel várták a hatóságok a bejelentett, de betiltott tüntetést, és a város több pontján is akadályozták a gyülekezést. A külföldi sajtó nem tudósíthat a helyszínről. Előző nap ugyanez a forrás azt közölte, hogy letartóztatták és börtönbe zárták a reformisták két legismertebb vezetőjét -írja az MTI.hu.

A hatóságok ezt tagadják, és azt állítják: Mehdi Karubi, a parlament egykori elnöke és Hoszein Mir Muszavi volt miniszterelnök is saját otthonában tartózkodik.

Több külföldi fővárosban bírálták Teheránt a két politikussal való bánásmód miatt: Washington elfogadhatatlannak minősítette a letartóztatásukat, Párizs a szabadon engedésüket követelte, Berlin pedig legalább azt, hogy kapcsolatba léphessenek a hozzátartozóikkal és ügyvédet fogadhassanak. Az Európai Parlament elnöke elítélte "az iráni demokratikus ellenzék legfőbb képviselőinek személyes integritása ellen indított támadást".

A teheráni külügyminisztérium szóvivője visszautasította a bírálatot, mondván, hogy "az ország ügyei teljesen az otthoniakra tartoznak, és senkinek sem engedik a beavatkozást ezekbe". Muszavi és Karubi "ügyeit a törvényes keretek betartásával a bíróságok fogják kezelni" - mondta.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.