Könnygázzal oszlatták a miniszterelnök lemondását követelő tüntetőket

Közel ötezres tömeg követelte Milo Djukanovic kormányfő lemondását szombat este Montenegró fővárosában. A rendőrség könnygázzal vetett véget a tüntetésnek.
„Milo, tolvaj" - skandálták a Podgorica utcáin demonstrálók, előrehozott, tisztességes választásokat és Djukanovic távozását követelve.

Reuters azt írja, a demonstráció békésen kezdődött, de később erőszakossá fajult. A tüntetők petárdákat dobáltak a parlamentet védő rendőrsorfal felé, a hatóságok ezért könnygázt vetettek be ellenük.

Rasko Konjevic belügyminiszter tájékoztatása szerint 15 rendőr sérült, köztük egy súlyosan. A tüntetők közül 24 ember szorult orvosi ellátásra. A rendőrség előállította a tüntetés szervezőit - köztük a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét –, és kihallgatták őket.

Az ellenzék azt állítja a jelenlegi podgoricai kormány tekintélyelvű politikát folytat, miközben NATO és európai uniós tagfelvételét kéri. A NATO-tagságról jövőre, a parlamenti szavazással egy időben dönthetnek a montenegróiak. A kabinet tagadja az ellenzék állításait, és azzal vádolja őket, hogy azért szerveznek tüntetéseket hétről hétre, hogy bojkottálják az ország NATO-csatlakozását. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.