Könnygáz, hasba szúrt rendőr és káosz a macedón–görög határon

Pattanásig feszült a helyzet a macedón–görög határon Gyevgyelijánál, miután Macedónia a migránsok tömegei miatt csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett a gyevgyelijai és kumanovói térségben.
A rendkívüli állapot lehetővé teszi a hadsereg bevetését, amit a macedón köztársasági elnök el is rendelt ebben a két határőrizeti zónában, valamint az ezek közötti közlekedési folyosón.
Fotó: Boris Grdanoski / MTI/AP

Az éjszakára a senki földjén rekedt mintegy háromezer szír, afgán és észak-afrikai menekült többször is megpróbált áttörni a rendőrök sorfalán, ezekben az összetűzésekben legalább négy ember megsérült. A helyi sajtó jelentése szerint éjfél után egy nagyjából 300 tagú csoportnak sikerült a szögesdróton át Macedóniába jutnia, őket a rendőrség keresi.

Sajtóhírek szerint a macedón rendőrség pénteken délelőtt könnygázt és riasztógránátokat is bevetett a tömegoszlatásra, a migránsok rendőri brutalitásról számoltak be, egy rendőrt pedig a menekültek igazoltatásakor hasba szúrtak, állapotáról egyelőre semmit nem lehet tudni. A hírügynökségek azt jelentik, hogy a rendőrség nem enged újságírókat a határ közelébe.

Csütörtökön több ezer migráns veszteglésre kényszerítette a Szaloniki és Szkoplje között közlekedő vonatot, de két teher- és egy személyvonat is a határ görög oldalán rekedt. A migránsok Macedóniából általában vonatokon indulnak tovább Szerbia felé, de az ország vasúthálózata nem tud megbirkózni ezzel a tömeggel. A macedón kormány szerdán arra kérte a szomszédos országokat, hogy küldjenek vagonokat Macedóniába, de az ENSZ menekültügyi szervezete azt követeli a kormánytól, ne csak vagonokat kérjen, hanem 1500-2000 menekült számára szállást is biztosítson.

Fotó: Boris Grdanoski / MTI/AP

A Macedóniába érkező migránsok száma a közelmúltban drámaian megemelkedett, csak az elmúlt hónapban 39 ezren haladtak át az országon, és újabban napi 2500-3000-ra tehető a számuk. Ivo Kotevski, a macedón belügyminisztérium szóvivője szerint a görög hatóságok szervezetten szállították a migránsokat a határra, ahol ellenőrzés nélkül engedték át őket. A macedónok azt remélik, hogy a rendkívüli állapot bevezetése más útvonalra tereli a Balkánon át Nyugat-Európába igyekvő migránsokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.