Könnyebb lesz elmozdítani az elnököt

A bukaresti törvényhozás kedden módosította a népszavazási törvényt, amivel könnyebbé vált Traian Basescu leváltása. Az elnököt a parlament felfüggesztheti, de a visszahívásáról népszavazás dönt. Eközben kedd este börtönkórházba szállították az öngyilkosságot megkísérelt Adrian Nastase volt kormányfőt.

A referendum az új jogszabály szerint már akkor is érvényes lesz, ha a résztvevők többsége az elnök menesztésére szavaz.

Az államfőhöz közel álló Demokrata-liberális Párt (PDL) megóvja a jogszabályt az alkotmánybíróságon. A még hatályos törvényt ugyanis a PDL-kormány fogadtatta el áprilisban, és aszerint az elnök menesztéséhez a választópolgárok abszolút többségének a jóváhagyására van szükség. Ez kilencmillió igen szavazatot jelent, miközben Traian Basescut ötmillió vokssal választották meg 2009-ben.

A referendum törvényének módosítása a legújabb fejezete a néppárti elnök és a május eleje óta kormányzó Szociálliberális Unió közötti harcnak. A koalíció vezetői nem is titkolják, hogy el akarják mozdítani hivatalából az elvileg 2014 végéig regnáló Traian Basescut.

A román média ugyanebben a kontextusban elemzi az egykori baloldali miniszterelnök, Adrian Nastase egyik kezelőorvosa ellen indult nyomozást. Nastase múlt héten öngyilkosságot kísérelt meg, miután két év börtönre ítélte a legfelső bíróság. Az államfő holdudvarába tartozó politikusok és újságírók viszont az öngyilkossági kísérlet kapcsán a börtön elkerülését célzó manőverről beszélnek. Kedden reggel az elnökhöz közel állónak tartott legfőbb ügyész, Laura Codruta Kövesi is megkérdőjelezte az exkormányfőt kezelő orvosok diagnózisait a Nastase-ügyben. Nem sokkal később a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) bűnpártolás gyanújával eljárást indított Serban Bradisteanu, a Floreasca sürgősségi kórház szívsebészeti klinikájának vezetője ellen.

Bradisteanu (maga is volt szociáldemokrata szenátor) mellett három rendőrt gyanúsítanak azzal, hogy segítették Nastasét a büntetés-végrehajtás kijátszásában. Az elítéltet a Floreasca kórházban ápolták, de kedden az ítélet-végrehajtásért felelős bukaresti törvényszék – a rendőrség megkeresésére – határozatban mondta ki, hogy semmilyen akadálya nincs Nastase rabosításának – közölte az MTI.

Még ma késő este több rendőr és a Rahova börtön orvosa átvette az elítélt politikust a Floreasca kórháztól, és egy mentőautóval a Rahova börtönbe szállították: ezzel megkezdte a korrupcióért kiszabott kétéves börtönbüntetése letöltését.

Victor Ponta miniszterelnök (balra) beszél, Traian Basescu figyel. Az elnököt felfüggeszthetik
Romania's nominated Prime Minister Victor Ponta (L) delivers a speech at Cotroceni presidential palace as President Traian Basescu listens in Bucharest April 27, 2012. Romania's President Basescu nominated leftist opposition leader Ponta as new prime minister on Friday, to form a government after parliament torpedoed a two-month old centre-right cabinet in a no-confidence vote. Ponta must draft a governing programme, the cabinet lineup and ask parliament for backing within 10 days. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.