Kongóiak romboltak Brüsszel belvárosában

Több mint ezer kongói bevándorló engedte szabadjára indulatait szombat éjjel Belgium fővárosában, amiért a jelenleg is az országukat irányító elnököt kiáltották ki a múlt heti, vitatott választások győztesének.

A tüntetők a belvárosban több autó és ület abalakit betörték, és kövekkel dobálták meg az ellenük kivonuló rendőröket is. A támadásban tizenhat rendőr megsebesült - jelentette az RTBF helyi rádió. A rendőrség 92 tüntetőt őrizetbe vett, írja a hirado.hu

A kongói ellenzék egyik támogatóját tartóztatja le a belga rohamrendőrség
A supporter of Congolese opposition leader Etienne Tshisekedi is arrested by Belgian riot police in Brussels December 17, 2011. The Congolese community in Belgium, in solidarity with opposition parties in the Democratic Republic of Congo, are rejecting official results in a November 28 election that showed Joseph Kabila elected new president of Democratic Republic of Congo. The Supreme Court in a ruling on Friday, said Kabila won the election, rejecting opposition demands for the vote to be annulled over fraud allegations. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: CIVIL UNREST ELECTIONS POLITICS)

A tüntetők közül sokan azzal vádolták Kongó egykori gyarmatosítóját, Belgiumot, hogy támogatják a jelenlegi elnököt, Kabilát. A kongói ellenzék viszont nem hajlandó elismerni Kabila győzelmét, mert szerintük a választásokat elcsalták. Kongó 1885 és 1960 között belga gyarmat volt.

Az afrikai ország legfelsőbb bírósága viszont épp egy nappal korábban, pénteken döntött úgy, hogy Kabila győzött a választáson, és ezzel elutasította az ellenzékiek követelését, miszerint érvényteleníteni kellene az eredményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.