Kaszával gyilkolják a nőket és a gyerekeket

Az al-Dzsazíra helyszíni jelentése szerint hátborzongató erőszak dúl a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében, Észak-Kivu tartományban.

Nagyjából 370 rab szabadult ki egy börtönből szombat este a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében egy fegyveres támadás után. Az esetben senki sem sérült meg. Vasárnap reggelre nagyjából 20 kiszabadultat sikerült elfogni. A tömeges rabszabadítást a hadsereg tett bejelentést.

Az ország keleti felén lévő Észak-Kivu tartományában az al-Dzsazíra szerint napok óta hátborzongató erőszak dúl. Csak az elmúlt tíz nap vérengzéseiben 80 embert öltek meg. A mészárlásokért egy ugandai lázadó szervezetet, a Szövetséges Demokratikus Erőket (ADF) vádolják, amely már két évtizede tartja rettegésben ezt a vidéket. A vérengzések elől tíz nap alatt emberek százai menekültek el.

Kedden nagyjából 26 embert mészároltak le machetékkel, baltákkal és kaszákkal Beni városában, 50 kilométerre a várostól pedig másik 24 emberrel, főként nőkkel és gyermekekkel végeztek hasonló módon. A támadások mögött az ENSZ szerint is az ADF áll. „A kongói hadsereg szerint az ADF a felelős a börtönkitörésért, de a város vezetője szerint a támadást egyszerű banditák hajtották végre" – írja az al-Dzsazíra tudósítója.

Kormányzati bejelentések szerint a környékbeli börtönökben csak nagyjából 74 ADF-harcost tartanak fogva, az ugandai lázadók ugyanis inkább a halálukig harcolnak, semmint, hogy megadják magukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.