Komplikációk Cháveznél

Részleteket nem tudni, de egyre több a kétség, hogy Venezuela elnöke hazautazhat-e az októberben megszerzett harmadik mandátumának a beiktatási ceremóniájára.

Új komplikációk léptek fel a rák miatt utoljára december 11-én műtött, légúti fertőzésben szenvedő Hugo Chávez egészségi állapotában – jelentette be vasárnap Nicolas Maduro venezuelai alelnök Havannában. Chávez kijelölt utóda azután nyilatkozott a televízióban, hogy látogatást tett a kórházban fekvő államfőnél. Maduro nem árult el részleteket a legutóbbi műtét után fellépett komplikácókról, csak annyit mondott, hogy Chávez egészségi állapota „törékeny”.

A buszsofőrből először külügyminiszterré, majd Chávez októberi újraválasztása után alelnökké avanzsált Maduro a kijelölt utód arra az esetre, ha Cháveznek egészségi okok miatt távoznia kellene a hatalomból. Maduro jelezte, hogy a következő órákban Kubában marad az elnök és családja mellett.

Műtétje óta az 58 éves Chávez nem mutatkozott és nem szólalt meg a nyilvánosság előtt, karácsonykor Maduro olvasta az üzenetét, amelyben az elnök többek között felszólította a hadsereget, hogy „őrizze meg a nemzet egységét”.

Utód kijelölésére már csak azért is szükség volt, mert kétséges, hogy Chávez hazautazhat-e január 10-re, harmadik hatéves elnöki mandátumának beiktatási ceremóniájára. Az 1999 óta hatalmon lévő Chávez októberben Henrique Caprilest, az ellenzéki erők közös jelöltjét utasította maga mögé, pártja, az Egységes Szocialista Párt (PSUV) pedig 20 kormányzói helyet szerzett meg a lehetséges 23-ból a decemberi regionális választásokon.

Venezuela alkotmánya úgy szól, hogy a mindenkori megválasztott elnöknek január 10-én, a parlament előtt kell letennie a hivatali esküt, vagy ha bármilyen okból nem tud megjelenni a törvényhozásban, a legfelsőbb bíróságra kell mennie eskütételre. Ha az elnök „teljes mértékben hiányzik” az eseményről, 30 napon belül új választást kell tartani. Diosdado Cabello parlamenti elnök ennek ellenére zárta ki nemrég, hogy Venezuelában új elnökválasztást tartsanak, ha Chávez mégse tudna megjelenni a beiktatási ceremónián.

Bár megfigyelők szerint Maduro messze nem annyira karizmatikus, mint Chávez, az elnökhöz hasonlóan egyre többször tart hosszú televíziós beszédeket, és jelenik meg emlékműavatásokon és más nyilvános rendezvényeken. Az alelnök még főnöke fordulataiból is csen néha: amikor arról beszélt, hogy a PSUV fölényesen nyert a helyhatósági választásokon, úgy fogalmazott, hogy az ellenzéket „kozmikus porba sújtották”. Chávez olcsó másolata – reagált a nyilatkozatra az ellenzék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.