Komolyan felfegyverezik a párizsi rendőröket

Gépkarabélyokkal, golyóálló-mellényekkel és sisakokkal szerelik fel most először a párizsi rendőrség bűnügyi csoportjait, hogy a Kalasnyikov típusú fegyverekből érkező lövésekre reagálni tudjanak és "tömegmészárlások" esetén minél gyorsabban be tudjanak avatkozni - jelentette be hétfőn Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, több mint három hónappal a november 13-ai 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek után.
"A bűnözők egy része, akikkel szembesülnek, nem haboznak (...) valóságos háborús fegyvereket használni önök ellen, amelyekkel szemben muszáj, hogy legyen önöknél válaszcsapásra alkalmas eszköz, és megfelelő védelem" - fogalmazott a tárcavezető a párizsi 20. kerületi rendőrőrsön.

A párizsi rendőrség bűnügyi csoportjainak valamennyi egysége Heckler és Koch G36-as (Gewehr 36) típusú gépkarabélyt kap, összesen 204 darabot. Ilyen típusú fegyverrel eddig csak az elitalakulatok rendelkeztek. Ezenkívül 1835 golyóálló-mellényt és 241 pajzsot is kapnak a párizsi rendőrök, mindkét eszköz ellenáll a kalasnyikov lövedékeinek.

Az új eszközök között Taser elektromos sokkolók és teleszkópos botok is szerepelnek, mintegy 17 millió eurós költségvetésben. Az eszközöket júniusig kapják meg a rendőrök.
"A bűnügyi csoportoknak a lehető leggyorsabban kell tudniuk beavatkozni az elsőként fellépő járőrök megerősítésére, mégpedig akkor, amikor tömegmészárlás történik" - hangsúlyozta a belügyminiszter.
A november 13-án nyolc helyszínen, kalasnyikovokkal elkövetett merényletekben 130-an haltak meg és több százan sérültek meg. Az aznap életbe lépett rendkívüli állapot keretében, amely május végig van érvényben, a rendőrök szolgálaton kívül is viselhetik a fegyvereiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.