Kommunistázásba fordult a brit atomarzenál feletti vita

Az idén dönt a brit törvényhozás az ország nukleáris programja megújításának kérdésében, és mind a legnagyobb ellenzéki párt, mind pedig a lakosság megosztottnak tűnik a kérdésben.

A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn ellenzi az ország nukleáris fegyverkezését, nem támogatja a nukleáris fegyverkezési program, a „Trident” folytatását, miközben a képviselők jelentős része ezzel ellentétes álláspontot képvisel, és a párt hivatalos politikája is támogatja a programot.

Ráadásul Corbyn szembekerül a szakszervezetekkel is, mert a program esetleges leállítása számos munkahely elvesztésével járna. Ebben a helyzetben azt javasolta kompromisszumként, hogy a program folytatásához, fejlesztéséhez szükséges tengeralattjárók épüljenek meg, de ne hordozzanak nukleáris robbanófejeket.

Miközben a kormány gúnyolódik az ötleten, mondván, hogy így a tengeralattjárók működésének nincs sok értelme, David Cameron pedig lebolsevistázta Corbynt (azon viccelődve, hogy álláspontját nem a Yellow Submarine ihlette a Beatles repertoárjából, hanem a Back in the U.S.S.R, a vissza a Szovjetunióba), a közvélemény nem tűnik egységesnek.

Az Independent című lapban megjelent felmérés szerint a megkérdezettek minimális többsége, 51% támogatná a program folytatását, 29% Corbyn elképzelése mellé állna, a maradék 20% pedig a teljes nukleáris leszerelés híve. A Skóciában élők jóval nagyobb arányban utasítják el a nukleáris fejlesztés gondolatát, mint az országos átlag és a Skót Nemzeti Párt balról támadja Corbyn kompromisszum-kísérletét (skót kikötő ad otthont a Trident tengeralattjáró-flottájának). Ugyanakkor a terrorfenyegetés, a biztonságérzet gyengülése alighanem megnövelte a nukleáris kapacitás iránti igényt az Egyesült Királyságban, nem véletlen, hogy Corbyn álláspontját nemzetbiztonsági kockázatként kezdte emlegetni a kormányzó párt. Ez a retorika nem elegáns, de nincs kizárva, hogy hatásos lesz.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.