Kommunisták a cseh kormányban?

Zajosan emlékeztek meg Csehországban a kommunista hatalomátvétel 65. évfordulójáról. A KSCM akár már jövőre hatalomra kerülhet, és bár a pártot már többször próbálták betiltani, Milos Zeman új államfő azt mondja, nincs ok arra, hogy a választópolgárok húsz százalékát kizárják a közéletből.

Prágában és több megyei székhelyen amiatt tiltakoztak, hogy a Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt  (KSCM) képviselői több helyen a szocdemekkel (CSSD) koalícióra lépve, átvették a regionális önkormányzatok vezetését. Idősek és fiatalok egy csoportja viszont megkoszorúzta a kommunista elnök Klement Gottwald sírját. Az ellentüntetők „Üdvözölünk benneteket a tömeggyilkosnál” feliratú transzparenssel várták őket, és ismét követelték a KSCM betiltását, miután az illetékes bíróság az elmúlt két évtizedben már elutasított ilyen indítványt.

A kormánypárti TOP 09 az évforduló alkalmából tudományos konferenciát rendezett, amelyen a kommunisták visszatérésének lehetőségeit elemezték. Karel Schwarzenberg kifejtette: – Bevallom, a rendszerváltás napjaiban nem gondoltam volna, hogy több mint két évtized múltán ilyen, ráadásul felettébb időszerű téma kerül napirendre, mert a kommunisták jövőre már kormányra készülnek. Vagy koalícióra lépnének a szocdemekkel, esetleg csendestársként támogatnák őket, s ezt a formálódó politikai szövetséget a rövidesen hivatalba lépő államfő sem óhajtja megakadályozni. Őszintén be kell vallanunk: mindannyian, akik 1989 óta politikai szerepet vállaltunk, felelősek vagyunk azért, hogy ilyen helyzetbe kerültünk. Pánikra azonban semmi ok, mert a kommunisták mögött már nem áll a Szovjetunió, ám még így is képesek hosszú időre tönkretenni az ország jövőjét – hangoztatta a pártelnök.

Lapunknak nyilatkozva a március 8-án hivatalba lépő új cseh államfő, Milos Zeman így vélekedett: – A cseh kommunisták csak a szovjetek támogatásával és tankjaival voltak veszélyesek. Pártjukat a rendszerváltás után nem tiltották be, tehát legitimek a rájuk adott szavazatok. Semmi okunk őket és a választópolgárok mintegy húsz százalékát kizárni a közéletből. Egyébként mostani népszerűségüket leginkább Petr Necas jobbközép kormányának köszönhetik, amely átgondolatlan megszorító intézkedéseivel már a középrétegeket is ellehetetleníti, protesztszavazatokra ösztönzi. Jómagam inkább azokkal a politikusokkal nem tudok megbékélni, akik kommunista múltjukat letagadva, évek óta jobboldaliként döngetik a mellüket – szögezte le a politikus.

A legismertebb cseh közvélemény-kutató intézet, a CVVM legutóbbi felmérése szerint a CSSD támogatottsága 41, a KSCM és a TOP 09 pártoké pedig egyaránt 17 százalékos. Nagyot zuhant a Polgári Demokrata Párt (ODS) népszerűsége. Jelenleg a a Petr Necas vezette politikai tömörülésre csupán a megkérdezettek 12 százaléka voksolna.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.