Kommunista ügynök volt a cseh Berlusconi?

A politikai ellenfelek szerint Andrej Babis pénzügyminisztert csak akkor nem lehet összeférhetetlenséggel vádolni, ha a mosdóban van.

Babist január 29-én nevezte ki Milos Zeman államfő pénzügyminiszterré. A tárcavezető másnap magánrepülőgéppel Pozsonyba utazott. Méghozzá a fővárosi bíróságra, ahol felperesként több mint egy éve keresetet indított a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) ellen, amely a miniszterré avanzsált milliárdost a csehszlovákiai kommunista titkosrendőrség (StB) ügynökeként tartja nyilván.

A gyanúsított ezt a bejegyzést lefizetett újságírók agyszüleményének tartja. Az ÚPN munkatársai azonban újabb dokumentumokat mutattak be a bírónak, amellyel azt igazolták, hogy a letűnt rezsimben az akkor huszonkilenc éves fiatalember a Petrimex külkereskedelmi cég alkalmazottjaként Bures fedőnéven legalább ötször bizonyíthatóan jelentett munkatársairól, közös külföldi szolgálati útjaikról. A tanúként beidézett Julius Suman főhadnagy – aki a dosszié szerint 1982 novemberében beszervezte őt – egyelőre nem hajlandó vallomást tenni, a tartótisztként feltüntetett Andrej Kulha százados pedig a bíróság előtt azt hangoztatta, hogy sok adatot manipuláltak, többek között a besúgók listáját is. Állítása szerint ő Babissal pedig sosem találkozott. Elsőfokú ítélet áprilisban várható.

Az alig egy órás repülőút nem lehetett kellemes az újdonsült tárcavezető számára, ha aznap is belelapozott a cseh sajtóba. Valamennyi lap – még a tulajdonába tartozó Mladá fronta Dnes is – éles hangon bírálta Milos Zeman államfőt, aki az eddigi szokásjogot ostobaságnak minősítve nem kért negatív átvilágítási bizonylatot a leendő miniszterektől. Feltételként csak annyit szabott meg, hogy a prágai alsóház legalább első olvasatban fogadja el a köztisztviselői törvényt, amely állami alkalmazottaktól nem követel ilyen bizonylatot. Jóval több politikus és ismert közéleti személyiség viszont összeférhetetlenséget emleget kinevezése kapcsán.

Babis ugyan lemondott a Magyarországon is több céget üzemeltető Agrofert vezérigazgatói posztjáról, ám a hatályos cseh törvények nem követelik meg, hogy az érintett a tulajdonát is eladja. Így aztán a második leggazdagabb csehországi üzletemberként számon tartott tárcavezető megtarthatta legalább ötmilliárd eurót érő birodalmát. Miként a MAFRA  kiadóházat is, amelyet tavaly vásárolt meg a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaf¬t társaságtól, s amelyhez többek között a Mladá fronta Dnes legnagyobb példányszámú prágai véleményformáló napilapon kívül a konzervatív Lidové Noviny, a Metro újság, továbbá az Ocko tévécsatorna, az Impuls kereskedelmi rádió, valamint két internetes portál és a Mafraprint divízió tartozik. Ennek a cégnek összesen 1100 alkalmazottja van. Azóta a cseh Berlusconiként emlegetik politikai ellenfelek.

– Babist csak addig nem lehet teljes joggal az összeférhetetlenség miatt bírálni, ameddig a mosdóban tartózkodik – szögezte le elődje elődje, a volt prágai pénzügyminiszter. Miroslav Kalousek szerint a tárcavezető lényegesen befolyásolja a pénzügyi és a tőkepiac mozgásterét, az ország adópolitikáját, döntő szava van a költségvetési prioritások meghatározásában. Ezek egytől egyig életbevágóan fontosak az Agrofert birodalom számára. – Komolyan gondolhatja-e valaki, hogy minderről Babis úr megfeledkezik vagy önzetlenül cselekszik? Médiatulajdosként is? – visszhangozzák mások is az exminiszter határozott tiltakozását. Babis pénzügyminiszterként magabiztosan közölte, hogy a sok törvénytelenség és ügyeskedés azonnali felszámolásával már az idén a tavalyihoz képest legalább ötven milliárd koronával (hozzávetőleg hatszáz milliárd forint) nagyobb áfa-bevétellel gyarapítja a költségvetést, s a jegybank devizatartalékainak egy részét pedig a 48 százalék körüli államadósság csökkentésére fordítja. Mire megüzenték neki, hogy pénzügyminiszter ne legyen álmodozó,  a nemzeti pénzintézet pedig független.

A nagy hangzavarban az internetes kommentek és a lapok vitafórumai alapján sokan értenek egyet az egyik legolvasottabb fiatal cseh publicistával. Milos Cermák legutóbbi elemzésében kifejti: „Egyre többen kérdezzük, érdemes-e még a félmúltban vájkálni, nem kellene-e már a múltra fátylat vetni, ha eddig nem voltunk képesek le-és elszámolni ezzel. Babisnak és pártjának tavaly novemberi kimagasló választási sikere azt igazolja, hogy a cseh polgárok döntő többségét ez a téma már nem érdekli. Ennél sokkal fontosabb az, hogy az új pénzügyminiszter képes lesz-e felülemelkedni saját érdekein. Beváltja-e azt az ígéretét, hogy állami szinten visszaszorítja a korrupciót, s nem megszorító intézkedésekkel, hanem főleg a kormányhivatalban és a minisztériumokban alkalmazandó ésszerű takarékoskodással javítja költségvetésünk mérlegét.” Egyre többen már ezért vetik vigyázó szemüket a prágai pénzügyminisztériumra.

Andrej Babis 2011-ben Prágában. Meghatározó közéleti szerepet szán magának
Slovak-born Czech billionaire Andrej Babis, 57, speaks about his anti-corruption movement during an interview with Reuters in Prague November 15, 2011. Babis has within days drawn the support of nearly 12,000 Czechs, including some public figures, for a movement to clean up sleaze in political life. To match Interview CZECH/CORRUPTION REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.