Kommunista dalokért is letartóztatás jár Kínában

Tucatnyi tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség Pekingben, akik jogaikat követelve a maoista korszakból származó dalokat, majd a nemzeti himnuszt énekelték a legfelsőbb bíróság panaszirodája előtt - közölte egy kínai emberi jogi szervezet pénteken.

A Kínai Emberi Jogvédők nevű, nem kormányzati szervezet beszámolója szerint az ország minden területéről több száz panaszos és nincstelen érkezett szerdán a panaszirodához, hogy alapvető jogaik tiszteletben tartását követelje. A kérvényezők a császári időkből származó régi rendszer alapján fordultak igazságért a központi kormányhoz, miután a lakhelyük szerinti összes jogi lehetőséget kimerítették sérelmeik rendezésére.

A panaszok többsége erőszakos kisajátításokkal, a földekért kapott elégtelen mértékű kárpótlással, munkanélküliséggel, börtönbe vetett családtagok fizikai bántalmazásával vagy halálával, valamint más korrupciós ügyekkel áll összefüggésben. A panaszirodánál gyülekezőket civil- és egyenruhás rendőrök is szemmel tartották, és a hangadókat - a maoista korszakból (1959-1976) származó, az állampolgárok egyenlőségét hirdető dalokat leghangosabban éneklő mintegy harminc embert - őrizetbe vették, és autóbuszba tuszkolva elszállították a helyszínről. Azt nem tudni, hogy mi lett a sorsuk, mikor szabadulnak ki a fogságból.

A kérvények számának és a társadalmi elégedetlenség szintjének növekedése az utóbbi években egyenes arányban állt egymással. A hatóságok közlése szerint évente négymillió beadvány érkezik a panaszirodához, emberjogi csoportok viszont tízmillióra becsülik ezt a számot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.